14 localităţi din nouă judeţe – Arad, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Hunedoara, Maramureş, Sălaj şi Timiş – au fost afectate, sâmbătă, de efectele fenomenelor hidrometeorologice.

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, aici se intervine pentru evacuarea apei din 295 de gospodării, şase curţi, 12 beciuri/subsoluri, un pod şi un podeţ, cât şi pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil.

„Traficul rutier este restricţionat pe un drum naţional (DN 1R/Cluj), un drum judeţean (DJ 182C/Maramureş) şi blocat pe două drumuri judeţene (DJ 706A şi DJ 706B/Hunedoara). Traficul feroviar este blocat pe magistrala 317 în judeţul Arad în localitatea Ţărmure din cauza inundării terasamentului”, precizează DSU, într-o postare pe pagina de Facebook.

În judeţul Timiş, în oraşul Lugoj, ca urmare a debitelor aflate în creştere pe râul Timiş şi a riscului crescut de inundaţie, la Casa de Cultură din oraş este amplasată o bază operativă unde sunt dislocate forţe şi mijloace pregătite de intervenţie în caz de necesitate.

Totodată, se acţionează pentru consolidarea digului în zonele în care sunt create mici breşe, dar care nu creează un risc major.

La nivelul judeţului Sălaj, pe raza localităţii Racăş, circulaţia rutieră este blocată pe o stradă din cauza ruperii unui pod afectat de viitură. Accesul în zona afectată se poate realiza doar pietonal, fiind afectate aproximativ 30 de gospodării.

În judeţul Caraş-Severin, din cinci localităţi (Oţelu Roşu, Remetea-Pogănici, Ciuta, Zorlenţu Mare, Dezeşti) sunt în continuare evacuate/ autoevacuate din cauza viiturilor 28 de persoane, iar la nivelul judeţului Timiş sunt evacuate 56 de persoane din zona Lugoj şi localitatea Fârdea.

Au fost emise trei mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizării meteorologice cod roşu la nivelul judeţelor Harghita, Mureş şi Timiş.

Sursa: Agerpres