Întrevedere frățească la Cotroceni. Maia Sandu vine în vizită la Klaus Iohannis

sursa foto:presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, marți, 23 noiembrie, cu Maia Sandu, omologul său din Republica Moldova, care vine într-o vizită la București.

Vizita președintelui Republicii Moldova la București se desfășoară la invitația șefului statului român. Klaus Iohannis și-a exprimat intenția de a marca, astfel, celebrarea a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale dintre cele două ţări.

„Vizita reprezintă un foarte bun prilej de reconfirmare a relaţiei speciale, privilegiate, de Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazată pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie, oferind totodată ocazia de a evalua stadiul implementării deciziilor convenite cu prilejul întrevederilor anterioare la nivel de şef de stat - de la Chişinău, din 29 decembrie 2020 şi din 27 august 2021, precum şi de la Bucureşti, din 20 aprilie 2021”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va fi primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis. Ulterior, vizita de la București va continua cu o întrevedere cu premierul interimar Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

Ceremonia primirii oficiale la Palatul Cotroceni va avea loc la ora 10,30, urmând ca Maia Sandu şi Klaus Iohannis să aibă o întâlnire tete-a-tete. Ulterior vor fi convorbiri oficiale şi declaraţii comune de presă.

Sursa foto: EVZ

Așteptări după întrevederea de marți

Administrația Prezidențială și-a exprimat speranța că întrevederea președintelui Republicii Moldova cu Klaus Iohannis va duce la consolidarea relațiilor bilaterale. Consultările politice ale celor doi șefi de state sunt de natură să îmbunătățească „cooperarea bilaterală excelentă şi substanţială la nivel politic, economic şi sectorial şi vor stimula avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională”.

De asemenea, vor fi luate în discuție acele proiecte prin care administrația din Republica Moldova se va conecta și mai bine cu spațiul Uniunii Europene, prin intermediul României.

Astfel, discuţiile se vor concentra pe măsurile de susţinere aprofundată de către România a proceselor de modernizare şi de implementare a reformelor democratice promovate de preşedintele şi Guvernul de la Chişinău.

Acord de recunoaștere a diplomelor din educației

În acest context, între guvernele celor două țări va fi semnat şi Acordul privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice.

Documentul va fi semnat, din partea României, de ministrul interimar la Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Din partea Republicii Moldova, va fi prezent, și își va pune semnătura, ministrul Educaţiei, Anatolie Topală.

La ceremonia semnării acordului va fi prezent şi premierul interimar Florin Cîţu.