Editura Evenimentul si Capital

Întrebările fundamentale ridicate de serialul „Noi suntem Statul”. Incredibilul păienjeniș generat de interese și interesați neștiuți. Care a fost MOMENTUL ZERO, în spatele căruia se află O REPLICĂ ISTORICĂ?

Autor: | | 3 Comentarii | 6129 Vizualizari

Dezvăluirile din Evenimentul zilei au dus, în cele din urmă, la constituirea unui dosar la Parchetul General despre alegerile prezidenţiale din 2009, dar mai sunt multe răspunsuri de dat despre acţiunile Binomului SRI-DNA

Dan Andronic publica, pe 6 martie, editorialul „Alianţa Dragnea- Coldea-Kovesi, marcată de o iubire imposibilă!” în care relua informaţia, pe care cu câteva zile înainte o postase pe Facebook, că fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, devenise noul consilier al lui Liviu Dragnea: „Spusă de un ziarist, cu aer misterios, un gând ghiduş m-a determinat să o fac publică. (…) În primul rând ştiam că Liviu Dragnea şi Florian Coldea au legături vechi, de pe vremea când George Maior conducea SRI. (…) În al doilea rând, aflasem că Dragnea şi Coldea jucau, în ultima vreme, tenis. Luau şi masa împreună. Ceea ce dădea bârfei o bază credibilă pentru că asta făcea şi Victor Ponta cu şefii SRI acum câţiva ani. Pe vremea aia, când Ponta era prim-ministru, se juca la dublu, perechile fiind formate din Gabriel Oprea, Florian Coldea, Victor Ponta, George Maior. Din când în când mai apăreau pe acolo Liviu Dragnea şi Vasile Dîncu, aşa că era un soi de team-building la nivel înalt (…) De exemplu, acolo, pe terenul de tenis s-au făcut primele discuţii despre numirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA”.Chermezele SRI

Câteva zile mai târziu, pe 10 martie, Evenimentul zilei publica primul episod din serialul „Noi suntem Statul!” cu titlul de etapă „Chermezele SRI la nivel înalt, locul în care stăteau la masă judecători ICCJ, procurori DNA, oameni politici şi puneau ţara la cale”. Dan Andonic a povestit de unde i-a venit ideea serialului: „Citiţi o întâmplare adevărată: Un înalt demnitar îşi organizează ziua de naştere. Este invitat şi Preşedintele României, care participă la petrecerea în format restrâns. Erau la aceeaşi masă directori de servicii de informaţii, judecători cu rang înalt, procurori şefi, oameni politici, nu mulţi, 10-12 persoane. Aşteptat la intrare, Preşedintele este condus la masă, iar acolo i se spune, pe un ton tăios: Domnule Preşedinte, la această masă stă tot Statul! Noi vă garantăm al doilea mandat! Operaţiunea «Noi suntem Statul!» a început prin închegarea unor relaţii de prietenie. Tenisul era doar una din modalităţile prin care se socializa”.


Întrebare: Care a fost reacţia preşedintelui Băsescu?


Celebre cupluri de taină

„În unele perioade de timp, chiar săptămânal, se organizau partide de „dublu” la care participau: George Maior, directorul SRI; Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI; Victor Ponta - prim-ministru; Gabriel Oprea, într-o perioadă ministru al Apărării şi de Interne; Liviu Dragnea, vicepremier; Vasile Dîncu - sociolog şi unul din prietenii apropiaţi al lui George Maior şi Florian Coldea. Gravitau în jurul acestei adunări: Horia Georgescu, directorul Agenţiei Naţionale de Integritate, Eugen Bejinariu, deputat PSD, şi cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă: Sebastian Ghiţă”. În continuare, Dan Andronic a venit cu precizarea că locaţia preferată a lui Florian Coldea pentru partidele de tenis cu Victor Ponta şi Liviu Dragnea era o vilă a SRI de pe Aleea Privighetorilor denumită, codificat, T14. La T14 era văzută foarte des şi Laura Codruţa Kovesi. „Aici aveau loc discuţiile cele mai se n s i b i l e , după partidă având loc, de fiecare dată, o masă de „refacere” la care se aşezau toţi. Şi puneau ţara la cale (…) La Ştrandul Generalilor s-au purtat primele discuţii despre aducerea Laurei Codruţa Kovesi de la Bruxelles în fruntea DNA, aici s-a discutat despre implicarea SRI în activitatea Direcţiei Anti-Fraudă din cadrul ANAF, despre transferul bazei de la Olăneşti sub autoritatea SRI. Ulterior, aceste discuţii au fost materializate prin hotărâri ale guvernului condus de Victor Ponta”. „Ziua de naştere a lui Florian Coldea din 2013 şi 2014, a fost sărbătorită în luna septembrie, fostul prim-adjunct SRI fiind născut în data de 21 ale lunii. Invitaţi toţi numai unul şi unul şi o să-i redau pe cei mai interesanţi”. A urmat o lungă listă cu persoane aflate în funcţii foarte înalte din SRI, justiţie, politică, administraţie.


Întrebări:

  • Care erau argumentele prin care era convins premierul Ponta să pună în aplicare deciziile Binomului?
  • În ce măsură era normală o asemenea alăturare de ofiţeri SRI, politicieni, judecători, procurori?
  • Cât ştia Traian Băsescu din ceea ce se discuta acolo?
  • Singura persoană, din cele enumerate, care a avut o reacţie după apariţia dezvăluirilor a fost Horia Georgescu. De ce ceilalţi participanţi au tăcut?

Mângâiată pe ghips de un „penal”

Pe 13 martie a apărut episodul II cu titlul „Partidele de tenis la nivel înalt, un amestec între politicieni, afacerişti şi ofiţeri de informaţii”: Victor Ponta şi Liviu Dragnea jucau tenis în fiecare marţi şi joi la baza lui Pescariu. Uneori, joia de obicei, începeau mai devreme, ca să ajungă la T14 sau la Ştrandul Generalilor. Acolo jucau tenis cu George Maior, Gabriel Oprea, Vasile Dîncu şi Florian Coldea. „Un episod cinematografic. Ziua lui Coldea. K2. Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, avea mâna în ghips. Canapeaua din stânga, cum treci de holul de intrare, în sala principală. Acolo au stat câteva zeci de minute Liviu Dragnea şi şefa DNA. Din când în când el îi atingea ghipsul. Ne mutăm în sala principală. Acolo se afla şi Sebastian Ghiţă. Tocmai dăduse un interviu la EVZ. Kovesi, ghiduşă sau supărată, îl ameninţă pe deputatul PSD cu mâna în ghips”. Întâmplarea este din 2014 când, deja, Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă erau trimişi în judecată.


Întrebare: Cum se împăca această alăturare de persoane, aparent incompatibile, cu statutul asumat de Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, de persoană care nu se întâlneşte cu „penalii”?


Toader, legături periculoase

Despre legătura dintre Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi generalul SRI Dumitru Dumbravă, creatorul „câmpului tactic din Justiţie” şi cum a scăpat Kovesi de revocare din fruntea DNA s-a scris în episodul VII. „Comisia de îndrumare a doctoratului Laurei Codruţa Kovesi a fost formată din Viorel Paşca (coordonatorul Şcolii Doctorale din Timişoara), prof. dr. Tudorel Toader, actualul ministru al Justiţiei, prof. univ. Ovidiu Predescu şi prof. Motica de la Timişoara (...) Un amănunt necunoscut din biografia implicată este că actualul ministru al Justiţiei i-a fost profesor în facultate generalului SRI Dumitru Dumbravă, creatorul „câmpului tactic în Justiţie”.


Întrebare: Numirea lui Tudorel Toader în fruntea Ministerului Justiţiei are legătură cu relaţiile pe care le avea cu Kovesi şi Dumbravă?


Dragnea întrezăreşte şansa

Al treilea episod a avut titlul „Cum a devenit Liviu Dragnea mai important decât Victor Ponta pentru Binom” „Cum a fost convins Victor Ponta să negocieze cu Traian Băsescu? Aşa cum a recunoscut, Traian Băsescu transmisese liderilor USL un mesaj clar: Dacă semnaţi Pactul de Coabitare accept varianta de primministru propusă de USL, dacă nu, voi recunoaşte rezultatul alegerilor şi voi face o propunere de premier care să fie din partea acestei alianţe. Cine era acel nume care l-a făcut pe Victor Ponta să semneze Pactul? Liviu Dragnea… Atunci a devenit Liviu Dragnea un om politic mai important decât Victor Ponta. Pentru Binom”. În episodul IV, „Secretul Pactului de coabitare Băsescu – Ponta”, Dan Andronic a precizat: „Toate aceste lucruri se întâmplau cu ştiinţa lui Liviu Dragnea, care atunci, în 2012, a întrezărit pentru prima dată posibilitatea de a deveni primministru al României. Trebuia doar ca Victor Ponta să refuze semnarea Pactului de Coabitare.


Întrebare: Cine l-a manevrat pe Liviu Dragnea? Ce rol a avut SRI?


LIVE BLOG Franta - Romania. Tiriac, decizie neasteptata. EXCLUSIV A anuntat aseara

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI