Cristi Puiu consideră că trăim zorii unei dictaturi mondiale. Oamenii politici de pretutindeni au profitat de această pandemie de coronavirus și s-au hotărât să ia o serie de măsuri restrictive, în vederea unui „viitor luminos”.
Cristi Puiu nu exclude o bună intenție a conducătorilor lumii în toată criza actuală. Cu toate acestea, însă, nu exclude existența unei „dictaturi globale” învăluită în bune intenții.
„Poate există o bună intenție a politicienilor și noi nu putem înțelege exact încotro se îndreaptă planeta. Prin urmare, ar trebui să acceptăm și să funcționăm în baza acestei încrederi. Să acceptăm, nu?, că clasa politică ne vrea binele, pentru că, iată, se întâmplă pe toată planeta, nu doar la noi, în România. Deci nu există niciun fel de pericol al dictaturii.
Deși, nimeni nu spune că dictaturile stau între frontiere. Poate exista o dictatură globală? De ce nu?”, a spus regizorul și scenaristul Cristi Puiu, în cadrul emisiunii „Întrebări esențiale”, pe evz.ro.
„Într-o lume liberă, artistul este liber să își spună opinie”
Cristi Puiu vede această dictatură globală, tocmai în faptul că economiile s-au oprit și, mai ales, în blocarea evidentă a informației, a libertății de exprimare.
„Libertatea de expresie este blocată, de fiecare dată când apare o opinie contrară, oamenilor li se pune pumnul în gură. În momentul în care lumea în care trăim ajunge să fie guvernată de oameni care dețin adevărul absolut, ar trebui să ne punem niște semne de întrebare foarte serioase. „Cum se face că ăia care dețin adevărul se află în vârful puterii, în vârful piramidei?” Nu există așa ceva.
Și mai sunt întrebări. Vorbesc de domeniul meu, strict, acuma. „Când vreodată, dacă nu în dictatură, artiștii cântau în cor?” Nu există! Într-o lume liberă, artistul este liber să își spună opinia. Să se manifeste. Să submineze prin discursul lui puterea, atunci când puterea calcă în străchini. Să se opună puterii atunci când puterea face abuz de putere.
Eu ce văd în jurul meu, nu în România, peste tot, artiștii care au vizibilitatea cea mai mare sunt artiștii care cântă în cor cu guvernanții. La noi este foarte evident. Ești cu atât mai artist, cu cât subscrii la deciziile luate de guvernanți. Și pentru că acuma guvernul este compus de către cei care sunt de partea bună a Forței, că nu mai e PSD-ul (ăla era rău, acuma e bine, suntem cu băieții buni), pare, nu?, că a început să bată vântul și pe strada artiștilor. Dar nu e așa”, a punctat regizorul.