Se spune că totul a început cu o “profeţie”, la Biserica Saint-Sulpice din Paris. Un vizitator american a pus un mic volum în mâinile pastorului şi i-a spus pe un ton grav: “Părinte, această carte va crea foarte multe probleme”. Cartea se intitula "The Da Vinci Code" - “Codul lui Da Vinci”, şi urma să devină un best-seller în toată lumea.
Spre disperarea pastorului, previziunea vizitatorului american avea să se adeverească în curînd. Cartea semnată de scriitorul Dan Brown avea să creeze industrie, nebunie, controverse uriaşe. "Codul lui Da Vinci" a întrecut toate aşteptările, chiar şi pe cele ale autorului.
Teorie şocantă
Un amestec de istorie a artei, descifrări de coduri, societăţi secrete, religie şi iniţiere, toate incluse în capitole scurte şi uşor de parcurs. Mai multe cărţi non-ficţiune au încercat să demonstreze afirmaţiile din carte, potrivit cărora Iisus s-ar fi căsătorit cu nimeni alta decît cu Maria Magdalena şi ar fi avut urmaşi, care ar fi ajuns să conducă Franţa Evului Mediu timpuriu, fiind întemeietorii dinastiei Merovingiene. Aceasta teorie şocantă este prezentată atât de interesant, încît milioane de cititori s-au lăsat convinşi de “supoziţiile” scriitorului, care pentru unii specialişti însă sună îngrozitor de discutabil. De aceea Vaticanul “a simţit nevoia” încă de la “propagarea” cărţii pe piaţă să ţină conferinţe de presă în care să le aducă aminte credincioşilor de pretutindeni că “există o diferenţă fundamentală între adevăr şi ficţiune”.
La început, francezii erau înnebuniţi după “tururi tematice”, organizate chiar…ca la carte. Adică urmând “indicaţiile” Codului. La un moment dat, patronul unei agenţii turistice franceze a declarat că este şocat de libertatea cu care autorul cărţii a inventat locuri şi fapte istorice care nu s-au petrecut niciodată. “Brown inventează poduri care nu exista. Pune copaci acolo unde nu sunt copaci. Mai susţine că Godefroy de Bouillon a fost rege al Franţei, dar el n-a fost niciodată”, a explicat patronul Traidmont Paris.
Romanul este oarecum imposibil de descris, pentru că numeroasele lui răsturnări de situaţie şi aventurile în care este târât profesorul (personajul central) desfid orice încercare de a le rezuma”.
Bagajul cultural
Cartea desfiinţează miturile creştine conform cărora Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, a fost răstignit pe cruce. Cartea desfiinţează, aşadar, bagajul cultural al creştinismului, revelat în Biblie.
Lewis Perdue, autorul romanelor "Moştenirea Da Vinci" şi "Fiica Lui Dumnezeu", susţine nu numai că Brown s-a inspirat din operele sale, dar a afirmat şi că “această lucrare ascunde, în culise, interese ascunse ale producătorilor de la Hollywood”.
Ceea ce şochează cel mai mult este că oamenii s-au călcat în picioare pentru a pune mâna pe "Codul lui Da Vinci". Adică pe romanul în care Maria Magdalena a fost aleasă să conducă o biserică creştină feministă, în care împăratul roman Constantin a inventat divinitatea lui Iisus şi a creat Noul Testament, şi în care Leonardo Da Vinci a lăsat moştenire, în lucrările sale, coduri secrete care scot adevărul la iveală.
Iisus şi Maria Magdalena au fost soţ şi soţie şi au avut urmaşi? A stat Maria Magdalena în dreapta Mântuitorului la Cina cea de Taină şi nu unul dintre cei 12 apostoli? “Probabil că Brown a speculat la maximum statutul pe care Biserica îl acorda Mariei Magdalena, considerată Apostolul Apostolilor, pentru că ea a fost cea care le-a transmis discipolilor lui Iisus marele mister: Du-te la fraţii mei şi spune-le că mă urc la Tatăl meu şi Tatăl vostru, Dumnezeul meu şi Dumnezeul vostru", sublinia unul dintre numeroşii comentatori ai romanului - care rămâne unul dintre cele mai controversate din lume. “Şi un spin în coasta Vaticanului”, după cum nota la un moment dat presa americană.
Cu disperare
Cu toate explicaţiile logice ale experţilor, cartea lui Brown continuă să îşi exercite fascinaţia asupra cititorilor. De exemplu, în momentul în care a fost publicată, autorităţile de la Beirut au considerat că povestea este o ofensă adusă creştinismului, dar libanezii au căutat-o cu disperare. “Librăriile din America, Europa şi Orient sunt pline de Brown. De la lansarea Harry Potter, nici un autor nu şi-a atras cititorii astfel. Un amestec captivant între crimă şi mit", a notat presa americană despre “Cod”. Până la ecranizare nu a mai fost decât un pas: filmul “Codul lui Da Vinci” era prezentat pe 17 mai 2006, în deschiderea Festivalului Internaţional al Filmului de la Cannes, cu celebrul actor Tom Hanks în rolul principal.
Robert Crais, unul dintre cei mai bine cotaţi autori americani, nota că “nu aş fi crezut vreodată că acesta este genul meu de thriller, dar trebuie să vă spun ceva: cu cât citesc mai mult, trebuie să citesc mai mult. În Codul lui Da Vinci, Dan Brown a construit o lume bogată în cele mai fascinante detalii, de care nu mă pot sătura".