Între EXTAZ şi AGONIE: probleme pe LUNĂ cu roverul chinez!

Între EXTAZ şi AGONIE: probleme pe LUNĂ cu roverul chinez!

Visul chinez al explorarii satelitului terestru s-a spulberat dupa putin mai bine de o luna de cand roverul Yutu si-a inceput misiunea pe Luna. Probleme tehnice de izolare termica au dus la un final anticipat; chinezii insa spera sa se reantoarca pe Luna inclusiv cu echipaje umane.

De la vis la cosmar dupa circa o luna de zile de cand sonda Yutu, lansata de chinezi, a „alunizat” per suprafata Lunii pe 14 decembrie 2013, la 37 de ani de la ultima data de cand acest gen de eveniment a avut loc. Yutu in limba chineza inseamna „iepurele de jad”.

Un pas extrem de important pentru China – care a demonstrat ca, dupa ce acum zeci de ani de zile USA si URSS au trimis cu succes misiuni pe solul lunar, este capabila la randul ei de astfel de performante.

Obiectivul misiunii era de  a efectua o serie de analize ale solului lunar si durata prevazuta de 3 luni de zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

O defectiune la sistemul de protectie termica a dus insa la un sfarsit prematur al misiunii: sistemul care avea scopul de a proteja circuitele electronice de frigul noptii lunare, cand temperatura scade sub  -170 C, s-a defectat (sistem ce se bazeaza pe panouri solare).

Yutu a reusit sa efectueze o serie de analize ale solului lunar, insa o parte din obiectivele initiale ale misiunii nu vor putea fi realizate.

In ciuda dificultatilor Yutu reprezinta insa un enorm succes – demonstrand lumii intregi cum China este capabila sa intre in competitia explorarii spatiului; urmatorul obiectiv este de a duce pe Luna, dupa zeci de ani in care nimeni nu a mai pasit pe solul ei, misiuni cu echipaje umane.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro