Ministerul Sănătății a anunțat că românii se vor putea vaccina împotriva COVID-19 doar la medicul de familie. Această lege va intra în vigoare pe 1 iulie. S-au produs mai multe schimbări în sistemul medical.
Chiar dacă pandemia de COVID-19 este ținută sub control în România, Guvernul a aprobat un proiect de OUG care prevede că începând cu 1 iulie imunizarea împotriva virusului se va face doar în cabinetele medicilor de familie.
Proiectul mai arată și că medicii de familie și medicii din ambulatoriul clinic de specialitate pot acorda în continuare consultații medicale online pentru pacienții cu afecțiuni cronice și boli cu potențial endemo-epidemic. Terapiile psihiatrice și ședințele la psihologii și logopezi se pot acorda în continuare la distanță. Consultațiile la distanță se validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia.
Investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum și a pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, se efectuează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, chiar dacă furnizorul aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile lunare contractate la momentul solicitării; pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale.
Toți românii trebuie să știe aceste informații
În scopul asigurării accesului neîntrerupt la tratament al pacienților cu afecțiuni oncologice, serviciile medicale spitalicești de chimioterapie cu monitorizare, acordate în regim de spitalizare de zi, precum și serviciile de radioterapie cuprinse în programele naționale de sănătate finanțate de CNAS, se acordă gratuit tuturor pacienților care au nevoie de aceste tratamente. Decontarea contravalorii acestora se face de casele de asigurări de sănătate, la nivelul realizat, suplimentând sumele contractate inițial cu furnizorii de servicii medicale, prin acte adiționale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, dacă a fost depășit nivelul contractat.
Autoritățile le mai recomandă românilor să nu uite de pandemia de COVID-19 și să se vaccineze cu doza booster. Aceasta este singura modalitatea pentru a ține virusul la distanță.