Intră în vigoare de la 1 aprilie! Lovitură totală pentru aceşti români. Facturile care se vor dubla

Foto: EPA/DUMITRU DORU

Un preț de două ori mai mare pentru gigacalorie în municipiul București urmează să fie implementat din data de 1 aprilie, astfel că bucureștenii trebuie să plătească mai mulți bani pentru căldură ori apă caldă. O decizie finală va fi adoptată în cursul zilei de miercuri, când Consiliul General al Municipiului Bucureşti ar trebui să dezbată și apoi să voteze în legătură cu majorarea prețului de la 164 de lei, la 330 de lei/ Gcal.

Consilerii din PNL și USR au decis ca prețul gigacaloriei în București să fie majorat de la 164 de lei, cât este în prezent, la 330 de lei din data de 1 aprilie.

Restul costurilor, pe lângă cele suportate de cetățeni, vor fi subvenționate de către stat.

Din data de 01.04.2022, locuitorii Capitalei vor vedea pe facturile la energie termică un preț mult mai mare, de 330 lei pe gigacalorie, exclusiv TVA.

O decizie finală va fi adoptată în cursul zilei de miercuri, când Consiliul General al Municipiului Bucureşti ar trebui să dezbată și apoi să voteze în legătură cu această majorare.

Scumpiri enorme în energie. Sunt cele mai mari creșteri de prețuri de după anul 1997

Crizele cu care se confruntă statele de pe teritoriul european se adâncesc. Din punct de vedere economic, situația e din ce în ce mai rea. Inflația în zona euro a crescut mult mai repede decât preconizau specialiștii din domeniul financiar, iar asta din cauză că scumpirile la energie au înregistrat niveluri record în luna februarie 2022. Vorbim despre cele mai mari majorări de prețuri de după anul 1997, când a început colectarea datelor Eurostat.

Scumpirile la energie au încurajat o creștere record a inflației în zona euro, mai mare decât se raportase anterior în luna februarie 2022. Între timp, Banca Centrală Europeană vrea să reducă stimulentele monetare în condițiile în care incertitudinea privind consecințele economice ale războiului din Ucraina este ridicată.

Inflația a atins niveluri record în zona euro

Rata inflației a atins, luna trecută, până la 5,9 procente, potrivit datelor Eurostat publicate joi, 17 martie, în timp ce prețurile la energie s-au majorat cu 32% față de anul precedent, arată Bloomberg.

Raportul Eurostat vine în contextul în care președintele BCE, Christine Lagarde, și-a reiterat angajamentul de a adopta o abordare graduală și flexibilă pentru a pune capăt achizițiilor de active pe scară largă și pentru a crește ratele dobânzilor.

Factorii de decizie politică rămân „optimiști” cu privire la faptul că redresarea economică din regiunea celor 19 țări va continua în ciuda războiului, susținând o piață a muncii care se află în cea mai bună formă din anii 1970 încoace.

Ce ne rezervă viitorul din punct de vedere economic

Incertitudinile extreme create pe fondul războiului din Ucraina fac ca starea economiei să fie volatilă, ușor de influențat de evenimentele curente.

„În timp ce situaţia rămâne extrem de volatilă şi perspectivele sunt supuse unei incertitudini extraordinare, consecinţele economice sunt deja foarte grave. În cazul în care conflictul se va intensifica, daunele economice ar fi cu atât mai devastatoare”, spun cei de la FMI.

Va urma o perioadă extrem de agitată din punct de vedere economic, la nivel mondial. Conflictul militar dintre Ucraina și Rusia va influența negativ toate domeniile, iar efectele se vor vedea în prețurile tuturor produselor. Se așteaptă mari creșteri de prețuri, iar specialiștii îndeamnă cetățenii să fie „prudenți”.