FMI atrage atenția asupra efectelor economice devastatoare ale războiului din Ucraina

FMI atrage atenția asupra efectelor economice devastatoare ale războiului din Ucrainasursa: Facebook

Fondul Monetar Internațional evaluează pericolul economic ce va fi antrenat în timpul, dar și după războiul ruso-ucrainean. Statele legate economic de Rusia vor avea de suferit la fel de mult. România, lovită în economie, alături de întreaga lume. Investiția financiară este văzută drept o alternativă la cheltuielile iraționale.

Fondul Monetar Internațional declara sâmbătă că există un pericol real, din punct de vedere economic, la nivel mondial.

„Riscăm daune economice devastatoare. Războiul din Ucraina va avea un impact serios asupra economiei mondiale", avertizează liderii FMI într-un comunicat, citat de Antena 3.

Statele legate economic de Rusia vor avea de suferit la fel de mult

Incertitudinile extreme create pe fondul războiului din Ucraina fac ca starea economiei să fie volatilă, ușor de influențat de evenimentele curente.

"În timp ce situaţia rămâne extrem de volatilă şi perspectivele sunt supuse unei incertitudini extraordinare, consecinţele economice sunt deja foarte grave. În cazul în care conflictul se va intensifica, daunele economice ar fi cu atât mai devastatoare", spun cei de la FMI.

Fondul Monetar Internațional explică faptul că sancționarea Rusiei a implicat, automat, sancționarea tuturor statelor care desfășoară activități economice cu cei de la Moscova.

„Ţările care au legături economice strânse cu Ucraina şi Rusia vor fi afectate în mod deosebit”, spune FMI.

România, lovită în economie, alături de întreaga lume

Va urma o perioadă extrem de agitată din punct de vedere economic, la nivel mondial, deci și pentru România. Conflictul militar dintre Ucraina și Rusia va influența negativ toate domeniile, iar efectele se vor vedea în prețurile tuturor produselor. Se așteaptă mari creșteri, iar specialiștii vorbesc despre „prudență”.

„Trebuie să fim prudenți în tot ceea ce facem: în modul în care economisim, în modul în care investim, în modul în care consumăm și față de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Prudență, acesta este cuvântul anului 2022” afirmă analistul Alexandra Smedoiu.

Românii trebuie să reducă cheltuielile, ținând cont de necesitățile reale, fără a face achiziții nefolositoare.

„Nu m-aș arunca la cheltuieli care nu sunt necesare, care nu sunt previzionate în planurile mele. Ar trebui să ne gândim la compania noastră ca la o familie, să avem un buget de venituri și cheltuieli, să ne gândim ce este util, ce este necesar și să nu facem cheltuieli nesăbuite și neplanificate în această perioadă”, a avertizat Alexandra Smedoiu, analist financiar și președinte CFA România, la PRO TV.

Investiția financiară este văzută drept o alternativă la cheltuielile iraționale, fiind încurajată planificarea veniturilor.

„Mai bine ținem banii, îi investim în instrumente financiare care pot să ne ofere protecție împotriva inflației și astfel putem să fim mai liniștiți și să facem planuri și mai bune pe viitor”, a mai sfătuit Alexandra Smedoiu.