Intră în vigoare de la 1 aprilie! Guvernul a aprobat extinderea serviciilor medicale. Care sunt beneficiile pentru români

Foto: Arhiva EVZ

Vineri, Guvernul a aprobat pachetele de servicii și contractul-cadru care normativizează acordarea de asistență medicală, medicamente sau dispozitive medicale, în baza sistemului de asigurare socială de sănătate pentru anii 2021-2022. Acestea vor putea fi acordate prin intermediul cabinetelor de medicină a familiei, dar și la domiciliul pacientului sau la locul solicitării propriu-zise, transmite Ministerului Sănătății.

Modificările vor intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie, iar pentru asigurarea unui acces nemijlocit la serviciile acordate de medicii de familie, se vor introduce noi servicii de tratament ori diagnostic pentru pacienți.

Acestea vor putea fi acordate prin intermediul cabinetelor de medicină a familiei, dar și la domiciliul pacientului sau la locul solicitării propriu-zise, conform comunicatului Ministerului Sănătății.

Medicul de familie va putea vizita pacienți la domiciliu și în timpul liber

Conform hotărârii, medicii de familie vor putea efectua tratamente injectabile sau perfuzabile de necesitate, după o consultare cu pacientul, dar vor putea face acest lucru la domiciliul solicitantului, chiar și în afara orelor de program ale medicului.

Mai mult, noile servicii acordate prevăd asistență medicală ambulatorie, cu specialitatea medicină fizică ori de reabilitare, la nivel de cabinet medical.

„Prin actul normativ aprobat azi de Guvern vom asigura armonizarea, în mod nediscriminatoriu, a modalităţilor de plată pentru toate specialităţile clinice pentru care se decontează servicii realizate de medicii cu specialităţi clinice, deci şi a medicilor de familie, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Aceste reglementări permit utilizarea în totalitate, pe parcursul unui an, a fondurilor alocate asistenţei medicale primare prin legile bugetare anuale, cu destinaţia pentru care au fost alocate pentru serviciile efectiv realizate de către medicii de familie”, transmite Executivul.

Până la data de 1 aprilie 2022 vor urma să fie aprobate noile prevederi de punere în aplicare a Contractului-cadru, alături de pachetele de servicii.

Schimbări majore în sistemul de sănătate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a făcut publică, luni, 21 martie, o listă de documente care își vor pierde valabilitatea la finalul lunii martie 2022. Momentan, proiectul care stabilește aceste modificări se află pe circuit în instituțiile guvernamentale, având nevoie de aprobare pentru a intra în vigoare.

Reprezentanții CNAS au făcut publice documentele care își vor pierde valabilitatea, începând cu data de 1 aprilie 2022, și care vor necesita o nouă evaluare din partea unui medic specialist pentru emiterea lor.

„Conform unui proiect de act normativ, o serie de documente, a căror valabilitate a fost prelungită în repetate rânduri pe perioada stării de alertă, îşi vor pierde valabilitatea în data de 31 martie 2022, fiind necesară o nouă evaluare a medicului specialist pentru emiterea unor noi documente”, a transmis CNAS.

Lista documentelor CNAS care nu vor mai fi valabile

Iată documentele despre care este vorba:

  • Biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare;
  • Biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice;
  • Recomandările medicale pentru îngrijiri medicale la domiciliu, îngrijiri paliative la domiciliu;
  • Recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;
  • Deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive.

CNAS a precizat, referitor la aceste documente, că perioada de valabilitate a acestora nu va fi afectată de noile reglementări.