Treizeci de ruși au decedat, iar cel puțin 50 au ajuns la terapie intensivă după ce au consumat o băutură alcolică, comercializată cu denumirea „Domnul Cidru”.
Cea mai afectată a fost regiunea Ulianovsk, unde numărul deceselor cauzate de otrăvirea cu cidru în regiunea Ulianovsk a crescut la 20.
„Medicii din regiunea Ulianovsk fac tot posibilul pentru a salva viețile și sănătatea victimelor otrăvirii. Conform celor mai recente date, în regiune au fost identificate 51 de cazuri de otrăvire cu băuturi alcoolice. Din păcate, nu a fost posibilă salvarea vieții a 20 de oameni”, se arată într- raport al reprezentanței Ministerului Sănătății din regiunii.
Tot în Ulianovsk, 31 de persoane rămân sub supraveghere medicală, starea lor variază de la moderată la severă. „Majoritatea pacienților au fost internați în Spitalul Clinic nr. 172 al Agenției Federale Medicale și Biologice a Rusiei din Dimitrovgrad. Un pacient primește tratament la Spitalul Clinic Regional de Copii, restul se află la Centrul de Asistență Medicală Specializată. De aceste cazuri se ocupă specialiștii de frunte ai țării”, a declarat șefa pentru sănătate regiunii Ulianovsk, Olesea Kolotik-Kameneva.
Potrivit guvernatorului regiunii, Alexei Russkih, doi pacienți se află în secția de terapie intensivă a secției de toxicologie. "Astăzi am vizitat pacienții centrului regional pentru de îngrijiri medicale specializate. Aici medicii luptă pentru viața a șapte locuitori ai regiunii noastre care au fost internați cu otrăvire cu băutură alcoolică. Două persoane sunt la terapie intensivă la secția de toxicologie", a precizat guvernatorul.
Băutura otrăvită a fost servită la draft
Potrivit guvernatorului regiunii Ulianovsk, Alexei Russkih, băutura otrăvită a fost vândută la draft după ce a fost adusă în regiune pe râul Volga în butoaie de 30 de litri. „Medicii și serviciile noastre sociale continuă să ofere toată asistența necesară victimelor”, a spus Russkih.
Presa rusă a scris, cu referință la experți, că cidrul a conținut cantități letale de metanol, care este mult mai toxic decât etanolul folosit în băuturile alcoolice. Autoritățile ruse urmează să confiște bunurile contaminate. Rusia a înăsprit controalele privind producția și comercializarea de lichide ce conțin cantități ridicate de etanol după ce 77 de persoane au murit în Siberia în 2016 din cauza consumării unor băuturi alcoolice contrafăcute.
Totuși, consumul de alcool produs în condiții de casă rămâne o problemă semnificativă în țară. În 2021, 29 de persoane au murit după ce au consumat băuturi spirtoase, produse în condiții de casă, care conțineau metanol, în orașul Ekaterinburg.