Biroul Electoral Central (BEC) a emis marți o circulară către birourile electorale, subliniind că propaganda electorală ilegală este și transmiterea de mesaje text sau audio-video destinate influențării alegătorilor după încheierea campaniei electorale. Aceste acțiuni sunt sancționabile conform legii.
Detalii privind perioada interzisă pentru propaganda electorală
Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2024 se va încheia sâmbătă, 7 decembrie, la ora 7:00. Ulterior, votarea va avea loc duminică, 8 decembrie, între orele 7:00 și 21:00. În intervalul dintre aceste momente, orice acțiune de influențare electorală este interzisă.
BEC a precizat că propaganda electorală făcută prin transmiterea mesajelor de tip text sau audio-video pentru a influența opțiunile electorale în această perioadă reprezintă o contravenție. Potrivit articolelor 55 și 56 din Legea nr. 370/2004, continuarea propagandei electorale este o încălcare a legii, sancționată de către Poliția Română, Poliția de Frontieră, Jandarmeria Română sau poliția locală.
"... continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia constituie contravenţie care se constată de către ofiţerii, agenţii şi subofiţerii din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Română şi Jandarmeriei Române, precum şi de către poliţiştii locali, urmând ca aceştia să aplice sancţiunile prevăzute de lege".
Proceduri pentru sesizări
Sesizările privind încălcarea acestor dispoziții cu privire la propaganda electorală ilegală trebuie transmise urgent agenților constatatori abilitați. Aceștia au obligația să ia măsuri în conformitate cu competențele legale, pentru a asigura integritatea procesului electoral.
"Arătăm că sesizările, plângerile şi solicitările privind continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia trebuie transmise, în regim regim de urgenţă, agenţilor constatatori anterior menţionaţi pentru a dispune potrivit competenţelor ce le revin în condiţiile legii", se mai menţionează în documentul BEC.
Măsurile reamintite de BEC vizează garantarea unui proces electoral corect, fără influențe ilegale, și consolidarea încrederii cetățenilor în desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2024.