Interzicerea ţigărilor electronice în spaţii închise, în atenţia Parlamentului. Ce se întâmplă în celelalte state ale UE

O iniţiativă prin care s-ar putea interzice folosirea în spaţiile publice a ţigărilor electronice urmează să fie dezbătută astăzi în Senat. Comisia de Sănătate a Senatului are pe ordinea de zi un proiect care propune interzicerea vapatului și a consumului produselor de tutun încălzit în spațiile publice închise, potrivit Antena3.

Senatorii urmează să dezbată, marți, o iniţiativă prin care s-ar putea interzice folosirea în spaţiile publice a ţigărilor electronice. În Marea Britanie, autorităţile s-au implicat deja într-un proiect de acest gen a cărui finalitate este încurajarea tinerilor fumători să folosească noul tip de dispozitive în locul ţigărilor clasice.

După ani de zile de programe anti-fumat si studii peste studii privind incidenta fumatului în rândurile tinerilor dar şi a eficienţei programelor anti-fumat, britanicii au ajuns la concluzia că cea mai eficientă strategie este înlocuirea ţigărilor clasice. Nu mai puţin de 3 milioane de persoane din Regat au înlocuit ţigările clasice cu cele electronice sau cele în care tutunul e încălzit şi nu ars. Numerele şi studiile i-au pus pe gânduri pe experţi.

Efectele campaniei i-au determinat pe responsabilii din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din Marea Britanie să demareze o strategie de reducere a riscurilor prin care fumătorii care vor să continue să fumeze sunt încurajaţi să aleagă altceva decât ţigările clasice.

În România, se încearcă acelaşi lucru. După ce a făcut valuri în social media şi spatiul public, războiul între ţigările clasice şi noile dispozitive de fumat vor fi supuse unei dezbăteri a ajuns si-n parlament. Astazi, Comisia de Sănătate a Senatului are pe ordinea de zi un proiect care propune interzicerea vapatului și a consumului produselor de tutun încălzit în spațiile publice închise.