Gheorghe Hagi: "M-am născut cu fotbalul, apoi am avut familie!"
- Daniel Con ţescu
- 6 februarie 2012, 18:26
INTERVIU Ajuns la vârsta de 47 de ani, Gheorghe Hagi susţine că îi lipsesc meciurile mari, cu miză uriaşă.
Gică Hagi, omul numărul 1 din fotbalul românesc, s-a lăsat descusut de EVZ, acceptând sâmbătă să dezvăluie ceea ce-i lipseşte la 47 de ani, vârstă împlinită ieri, în condiţiile în care are o familie reuşită, este sănătos tun, a reuşit în carieră (cel puţin în cea de fotbalist) şi este doldora de bani. Ce face acum "Regele"? "Antrenez! Sunt manager tehnic şi fac şi muncă administrativă", se prezintă Hagi, care duce dorul meciurilor cu miză. E semnul evident că desprinderea de fotbalistul magic care a fost încă nu s-a petrecut. EVZ: Gică, 47… Gică Hagi: E foarte bine. Sunt sănătos, familia mea e bine… Ce-mi doresc? Ceea ce am acum! Nu-ţi lipseşte chiar nimic? Duci o viaţă perfectă? Chiar vrei să ştii ce-mi lipseşte? Mie îmi lipsesc meciurile alea mari, de calitate, cu presiune, cu adrenalină. De-asta mă duc uneori să văd Barcelona. Mă uit doar la meciurile mari, la competiţiile înalte. Trebuie să simtă ochiul, lentila, cum se zice (râde). Asta îmi lipseşte. Acum, universul tău este academia de fotbal. A fost şi este un proiect personal. O şcoală care să producă jucători. Am plecat de la o echipă tânără, iar uşor-uşor, am făcut progrese.
Academia este doar pentru români? Nu. Porţile sunt deschise pentru toţi. Avem şi un mijlocaş macedonean născut în 1994 care se antrenează deja cu echipa mare. Nikolov îl cheamă, e venit de la Skopje, dar noi îi spunem "Boban" (n.r. - Zvonimir Boban este un fost mare mijlocaş croat care a evoluat la AC Milan). Lumea a auzit de academie şi vrea să vină la noi. Am şi pierdut mulţi jucători. Adică am cheltuit banii degeaba cu ei. Dar mergem mai departe, nu e uşor. E armată acolo, nu e deloc uşor. Cine rezistă, păi să fii sigur că acela va ajunge sus în carieră.
CARIERĂ
Celor care îi reproşează eşecurile din antrenorat cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor le răspunde că a lăsat ceva în urmă la fiecare echipă pe care a pregătit-o.
EVZ: Se spune că Nicolae Dică e lent. De ce l-ai luat la Viitorul? Gică Hagi: Crezi că el nu ştie că e lent? Dar are alte calităţi (arată cu mâna la creier). Este cel mai bun jucător din ultimii 10 ani, de la mijloc în sus, după Mutu! Trebuie să redevină Dică pe care eu îl ştiu bine de la Steaua. Avea mare nevoie de o echipă care să atace, să câştige. A lăsat de la el, ca să vină la noi.
Totuşi, tu nu stai pe bancă… Poate că ar fi fost prea puţin ce puteam face de pe bancă. Să fie clar, eu pot să antrenez oricând. Nu am de demonstrat nimănui nimic. Ştie toţi juniorii! Se spune că "scanezi" toţi tinerii jucători. Chiar asta faci? Cunosc toţi fotbaliştii importanţi din România cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani!
Înseamnă că e adevărat ce spunea Mihai Stoica, anume că ştii inclusiv cine este fundaşul stânga de la Coritiba (n.r. - formaţie din campionatul Braziliei). Urmăresc meciuri, mă informez, mă interesează totul despre jucători, antrenori… Sunt cu toate la zi. Nu se poate altfel. Fotbalul e totul pentu mine. E hobby-ul numărul 1. După aceea vine familia!
Înaintea familiei? Da! M-am născut cu fotbalul, apoi am avut familie! Familia este parte din mine. Sunt capul familiei, iar ceilalţi mă înţeleg, ştiu cum sunt. De-asta e familie, să mă susţină. Aşa cum şi eu îi susţin pe ei.
Ne-am săturat cu toţii să tot auzim despre un jucător că e "noul Hagi": Luţu, Cătălin Munteanu, Zicu etc. De ce crezi că au eşuat? Eu vreau să spun altceva legat de acest subiect. Anume faptul că e important să ai idoli. Copilul, viitorul fotbalist, trebuie să aibă o speranţă. Asta îi lipseşte României. De-aia suntem săraci. Nu ne mai construim idoli. Nu e bine că, la 12 ani după ce m-am retras din activitate, sunt mereu termen de comparaţie. Adică să fiu idol! Nu e bine! I-am avut pe Mutu, pe Chivu, dar aici este şi minusul vostru, al presei, că aţi distrus aceste mituri. Nu l-a pus presa pe Mutu să se drogheze… N-am spus că e doar vina voastră. Totuşi, puteam să-i creăm pe aceşti idoli. În anii ’74, fiecare club avea idoli. Erau la Reşiţa, la Arad, la Bucureşti, la Constanţa. Orice echipă avea un decar, un căpitan, un libero, un nouar. Nu mai există aceşti idoli, de care să se agaţe copiii, ca să poată creşte. Eu m-am născut cu Iordănescu şi cu Liţă Dumitru. Eu, un copil din Constanţa, ştiam totul, de la 10 ani, despre marii jucători ai României.
SENTINŢĂ "Antrenorul nu e important în România" S-a schimbat ceva din relaţia antrenor-patron în România după ce ai plecat de la Steaua? Nici în acest moment, antrenorul nu e important în România. Trebuie să i se dea credit. Ce şanse are Steaua să treacă de Twente? Şanse egale. Orice echipă românească este în construcţie acum. Te-ai supărat când Răzvan Lucescu a spus că suntem în lumea a treia a fotbalului. Rezultatele şi jocul naţionalei îi cam dau dreptate… E clar că este greu să te baţi cu cei mari. Dar nu trebuie să renunţăm. Să nu uităm că i-am bătut pe toţi cei mai mari din lume, pe argentinieni, pe… Nu ne-a bătut niciodată Anglia… Dar am pierdut trenul, ne-a mers rău. Ăsta a fost, probabil, costul tranziţiei. GLORIE. Hagi râvneşte la vremurile când era fotbalist Foto: Reuters
CRITIC "Când a depins numai de mine, treaba a ieşit!" De ce îi este ruşine lui Adrian Porumboiu să te sune? Îi sperii pe patroni? A spus-o din respect. Am vorbit cu dânsul la telefon. N-am discutat să preiau echipa FC Vaslui. Ce să zic... Cine vrea să câştige este exigent. Eu nu fac un lucru dacă nu sunt convins că trebuie să-l fac. Pe unde am fost am produs, am lăsat lucruri importante. Jucători... Cât am stat pe-acolo: cinci, trei luni...
Cei de la Timişoara doreau însă titlul avându-te antrenor. Când a depins numai de mine, treaba a ieşit. Am lăsat ceva pe unde am trecut de fiecare dată. Am promovat mulţi jucători. Trebuie să fii o echipă, nu se poate să reuşeşti de unul singur. Am făcut şi şcoală, şi practică. Sunt chiar bine acum. Sunt băgat în multe: tehnic, administrativ…. În mod cert, sunt mult mai bun decât acum trei ani. Care sunt etapele la academie? Sunt două. După cinci ani să avem rezultate, iar după 10 - trebuie să îi bat pe toţi. E însă nevoie să menţinem standardul ridicat. Să găsim oameni care sunt dedicaţi 100%. Acum, în România nu ne bate nimeni. Dar eu vreau să-i bat pe cei de-afară, din străinătate. Brandul Hagi e internaţional. România poate bate pe oricine în lume. Trebuie făcut sistemul prin care să-i poţi bate periodic, nu punctual, răzleţ.
Ianis joacă fotbal. Kira, fiica ta, practică vreun sport? Ianis e un copil care iubeşte fotbalul. Mă tot întrebaţi cât de bun este. Asta o să vedem. Ce ştiu este că a plecat de la 12 ani de-acasă ca să ajungă fotbalist. Fata citeşte, învaţă. Îi place actoria, e cu muzica, cu dansul, cu desenul... Ea este pe partea umană, ca să zic aşa. CITIȚI ȘI:
- Hagi - împlinit în viaţă, mai puţin ca antrenor
- România, ţara lui Hagi
- Gică Hagi, dorit la naționala Bulgariei
- "Regele" scoate colţii: "Nu văd nicio idee la naţională"
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/0mTnWfbXk28" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe> <iframe src="http://www.youtube.com/embed/SRlJHK_k6hQ" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe> <iframe src="http://www.youtube.com/embed/340Fe7h7Ugg" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>