Intervenţia bisericii în cazul fetiţei-mamă

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a promis ieri sprijin pentru familia Florinei V., din localitatea Piatra Şoimului, judeţul Neamţ. Dar cu o condiţie: să se renunţe la plecarea în Anglia şi, implicit, la întreruperea sarcinii pe care Florina o poartă de mai bine de 20 de săptămâni, de când a fost violată de unchiul ei, Adrian Fasolă (19 ani).

Dacă această condiţie va fi îndeplinită şi copilul se va naşte, atunci „Mitropolia va acoperi integral toate cheltuielile materiale implicate de naşterea copilului. După naştere, Mitropolia va susţine financiar cheltuielile aferente creşterii acestuia de către familie. În caz că familia nu doreşte păstrarea copilului, Mitropolia va asigura preluarea acestuia de către o instituţie abilitată, urmând a acoperi toate cheltuielile şi a se îngriji pentru asigurarea unei educaţii corespunzătoare.

Totodată, în cazul în care familia va renunţa la trimiterea minorei în Anglia, Mitropolia se oferă să acopere toate cheltuielile făcute deja în vederea deplasării în străinătate“, se arată în comunicatul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Tatăl Florinei a respins însă categoric această posibilitate: „Într-adevăr, a venit la mine preotul din sat şi mi-a expus această intenţie. Dar nu pot să-i dau curs, deşi suntem creştini. Am hotărât să mergem în continuare pe varianta cu Anglia“, ne-a spus Florin V.

„În buletin nu scrie că aş fi de etnie romă“

Între timp, bărbatul a făcut un act legalizat la notariat prin care şi-a dat acceptul ca mama şi fiica să plece în Anglia, iar mama fetei a primit rezervările pentru avionul care le va duce la Londra. Biletele au fost cumpărate de o româncă stabilită în Statele Unite, care nu vrea să-i fie cunoscut numele, şi au costat în total 1.400 de dolari (900 de euro). „Mulţumim Domnului că s-a gândit cineva şi la noi. Chiar nu aveam nici o posibilitate să ieşim la liman. La un moment dat, chiar ne resemnasem după ce am aflat că nu se mai poate face nimic în România. Ce era să facem?“, ne-a spus ieri Florin V., tatăl fetiţei-mamă. „Mă gândeam la momentul în care o să fiu nevoit să ies cu copilul în braţe pe drum şi cu fata pe lângă mine. Bunic la nici 37 de ani“, mai spune el.

La rândul ei, Lăcrămioara V. ne-a declarat că nu a înţeles mare lucru din dezbaterile televizate pe tema fiicei ei, mai ales atunci când ele au devenit excesiv de tehnice. Unele comentarii au mâhnit-o însă nespus, cum ar fi acelea în care s-a spus că familia ei e una de ţigani. „În buletinul meu nu scrie că aş fi de etnie romă. Suntem români, nu port fuste înflorate sau batic pe cap. Dacă avem tenul mai închis, gata, suntem ţigani? Şi dacă am fi fost, ar fi contat asta? Dacă nu mai aveau ce vorbi, trebuiau să tacă“, s-a plâns femeia.

Despre comisia instituită de ministru care va reanaliza situaţia Florinei V., părinţii fetiţei au considerat-o ca fiind tardivă, deoarece ei au decis să meargă în Anglia. Tatăl ne-a mai spus că nici miercuri şi nici joi nu l-a căutat nimeni de la vreo instituţie.

"A venit la mine un preot din sat şi mi-a expus această intenţie. Dar nu pot să-i dau curs, deşi suntem creştini. Am hotărât să mergem în continuare pe varianta cu Anglia." - Florin V., tatăl Florinei

PROGRAMARE

Intervenţia va costa 2.300 de euro

Roxana, românca stabilită în Anglia, a făcut deja programarea pentru întreruperea sarcinii la o clinică din Anglia. Intervenţia va avea loc săptămâna viitoare, după ce Florina va fi supusă unor teste. Totul va costa în jur de 1.800 de lire sterline (2.300 de euro).

Programarea la clinică nu a fost lipsită de peripeţii, povesteşte Roxana. „La primul spital, după ce vorbisem cu conducerea, a apărut o problemă: clinica nu avea licenţă pentru astfel de operaţii la copii sub 12 ani. Am avut un şoc, credeam că mă împotmolisem. Dar am reuşit la altă clinică şi nu vor fi probleme. Să ajungă aici şi vom mai vedea“, a declarat Roxana.

Theodora Bertzi: „Îi felicit pe părinţi“

Până la internarea în spital, Lăcrămioara şi Florina vor locui acasă la Roxana.

Ieri după-masă, în timp ce comisia întrunită la Ministerul Sănătăţii încă nu ajunsese la o decizie, Theodora Bertzi, secretar de stat în Ministerul Muncii şi membru al comisiei, ne-a declarat că hotărârea privind întreruperea sarcinii în Anglia este cea mai bună.

„Îi felicit pe părinţi, cred că au acţionat cu responsabilitate“, ne-a declarat Theodora Bertzi. (Mihaela Năftănăilă)

PASUL PE LOC

Violatorul, de negăsit

Despre autorul violului, în urma căruia fetiţa a rămas însărcinată, nu se mai ştie nimic. Unchiul Florinei (frate cu mama fetei), Adrian Fasolă, în vârstă de 19 ani, a dispărut de la domiciliu şi, spune poliţia, e de negăsit. Cererea de arestare preventivă în lipsă a fost respinsă marţi de magistraţii de la Tribunalul Neamţ, iar procurorii au formulat recurs, calea de atac urmând să se judece la Curtea de Apel Bacău, cel mai probabil săptămâna viitoare. Cum de la producerea violului au trecut mai bine de patru luni, acesta nu ar putea fi dovedit decât prin probe ADN, după ce se va fi făcut întreruperea de sarcină sau după ce Florina va fi născut.

Sarcina Florinei a fost descoperită abia pe 2 iunie, când trecuseră 17 săptămâni de la viol. Medicii de la Piatra-Neamţ au propus întreruperea sarcinii printr-o microcezariană, dar au trimis-o pe fată la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi. Specialiştii de aici au decis că întreruperea sarcinii nu mai este posibilă (se ajunsese deja la săptămâna 20).

Citiţi şi "Comisia aprobă ca fetiţa-mamă să avorteze"!

RODICA CULCER: Despre avort, cu responsabilitate