Partidul Comunist Chinez încearcă să cenzureze orice critică împotriva administrației chineze, orice întrebări despre capacitatea guvernului de a gestiona criza epidemică sau orice informații factuale despre răspândirea virusului.

Pe Internetul chinez, o gamă largă de conținut legată de Covid-19 este cenzurată, inclusiv pe WeChat, cea mai populară aplicație de mesagerie din țară.

În total, mai mult de 500 de combinații diferite de cuvinte cheie au fost cenzurate doar în perioada ianuarie-februarie , dezvăluie laboratorul de cercetare The Citizen Lab.

Pe WeChat, de exemplu, este imposibil să folosești etichete precum „Xi Jinping, propagare, epidemie” sau „virus, pneumonie, Wuhan”.

Pentru a „fenta” acești termeni interziși și a aborda subiectele online, internauții au recurs deja la un vocabular codat, potrivit Vice News care se bazează pe cercetările ONG-ului Amnesty International.

Cel mai obișnuit mod de a evita cenzura pe rețelele de socializare chineze este să folosirea abrevierilor. Cuvântul „guvern” devine astfel „zf”, în timp ce „poliție” devine „jc”. De asemenea, utilizatorii chinezi de internet includ și în discuția lor un set de cuvinte comune metaforice pentru a viza guvernul Beijing.

Imagini cu urși panda reprezintă Biroul de securitate internă, președintele Chinei, Xi Jinping, este poreclit „sticla cu gât îngust” iar serviciul de comunicare al Partidului Comunist Chinez a fost rebotezat „Ministerul Adevărului”, referință la romanul „1984” al lui George Orwell.

Coronavirusul, care a ucis mai mult de 3.000 de oameni și a contaminat alte 80.000 în China, slăbește autoritatea guvernului, care încearcă să păstreze controlul asupra situației prin cenzură sau prin arestarea jurnaliștilor de investigații.

Potrivit observatorilor, epidemia Covid-19 reprezintă o oportunitate pentru executivul chinez de a controla și mai mult rețelele sociale

Potrivit presei britanice, recunoașterea facială este desfășurată pe scară largă iar guvernul își împinge cetățenii să folosească numeroasele aplicații de sănătate pe care el însuși le-a dezvoltat.

Aplicația Alipay Health Code, care atribuie fiecărei persoane un cod de culoare (verde, galben sau roșu în funcție de contaminarea potențială), trimite toate informațiile personale colectate direct la poliție.

Printre acestea, se regăsesc toate deplasările în direct ale persoanei în cauză, deoarece i se cere să scaneze aplicația pentru a lua avionul, autobuzul sau a intra în anumite locuri.