Evenimentul Zilei > Politica > Intermediarul Greblă și rețeaua de export în Rusia
Intermediarul Greblă și rețeaua de export în Rusia

Intermediarul Greblă și rețeaua de export în Rusia

Începând cu luna august 2014, judecătorul Toni Greblă a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul deafaceri Ion Bârcină, cetăţeanul turc Coreckci Sevket, cetăţeanul moldovean Victor Dolghi și Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut ca „Generalul”.

Potrivit procurorilor, cele cinci persoane menţionate au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia  România  –  Federaţia  Rusă,  cu  interpunerea  Turciei,  pentru  eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană. În fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un răspuns la instituirea regimului autonom de sancţiuni de către Uniunea Europeană Rusiei. Sancţiunile saualte  măsuri  restrictive  adoptate  la  nivelul  Uniunii  Europene  sunt  obligatorii pentru  România,  în  calitate  de  stat  membru  al  Uniunii  Europene. 

Întâlniri conspirative

În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.

Aceştia, în perioada 2014 – 2015, au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, falsul vizând destinaţia reală a mărfurilor. Ion Bîrcină împreună cu persoane din anturajul său (Costin Iliescu și Nicolae Orbișor) au întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic.

Deplasarea în Turcia

În acest context, Ion Bîrcină, Lorena Oneaga, (asistent manager în cadrul S.C. Silvomet Grand SRL), Bartolomeu Constantin Săvoiu au participat în Turcia la expoziţia de franciză din Istanbul 2014 în domeniul agro-alimentar. De asemenea, Bîrcină, împreună cu Sevket Corekci și cu sprijinul lui Săvoiu a iniţiat mai multe discuţii pentru derularea unor operaţiuni comerciale (export) de cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova. De precizat faptul că Victor Dolghi este asociat la S.C. BLUE ENERGIE GROUP S.R.L. împreună cu Vladuslav Chetrar și Mihai Prundianu, acesta din urmă fiind un apropiat al lui Ion Bîrcină şi al lui Toni Greblă.