Republica Moldova. Circa 60 de persoane au solicitat săptămâna trecută serviciile medicale de urgență după ce au suferit înțepături de insecte sau mușcături de animale.
Informațiile au fost prezentat de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).
Numărul cazurilor se menține mare de la o săptămână la alta și ajung la aproximativ 60 de cazuri. În perioada de vară, urgențele se întețesc. Doar pe parcursul lunilor iunie, iulie și august, sunt înregistrate anual peste 700 astfel de cazuri.
După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, pacienții care au nevoie de îngrijiri medicale suplimentare sunt transportați în instituțiile medicale spitalicești. Cei mai mulți dintre aceștia sunt copii.
„Uneori, înțepăturile de insecte cauzează reacții alergice severe. Cele mai periculoase sunt înțepăturile de albine sau viespi. Tratamentul reacțiilor alergice variază în funcție de severitatea reacției și locul înțepăturii. În cazul în care o persoană a fost înțepată simultan de mai multe insecte sau dacă înțepătura s-a produs la nivelul feței, gâtului sau cavității bucale, nu ezitați să solicitați ajutorul medicilor”, a menționat CNAMUP.
Înțepăturile pot provoca un șoc anafilactic
Medicii atenționează populația despre riscul major pentru sănătate în cazuri de înțepăturilor de insecte – albini sau viespi. Acestea prezintă un pericol real pentru viață și sănătate, îndeosebi la persoanele alergice, copii și vârstnici.
„Alergii periculoase sunt provocate de înțepăturile heminopterelor – viespi sau albini. Acestea pot provoca un șoc anafilactic. Au existat și cazuri de deces în Republica Moldova. Acum 3 ani, un tânăr a decedat până la venirea medicilor după ce a fost înțepat în câmp de o albină. Astfel de situații, din păcate, au loc”, a subliniat pentru evz.ro Tatiana Gorelco, medic alergolog pediatru, șefa secției alergologie la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.
Șocul anafilactic, cea mai gravă manifestare a anafilaxiei
Tatiana Gorelco a specificat că șocul anafilactic este cea mai gravă manifestare a anafilaxiei. Pacientul devine brusc hipotonic, își pierde cunoștința și nu se orientează în spațiu.
„Aceste lucruri se întâmplă foarte rapid după contactul cu un alergen. Toți medicii trebuie să recunoască această urgență majoră, întrucât consecințele pot fi tragice. Preparatul de prima linie în cazul șocului anafilactic este adrenalina sau epinefrina. Acestea sunt administrate intramuscular. Ulterior, este necesar ca pacientul să fie culcat, după care se întreprind alte acțiuni medicale”, a afirmat Tatiana Gorelco.
Pacienții care știu despre riscul apariției unui șoc anafilactic, de obicei, poartă cu sine acest preparat. Probabilitatea ca o persoană să sufere de mai multe ori un șoc anafilactic este foarte înaltă. Este vorba de un spasm total al vaselor sangvine și încetarea vascularizării creierului, inimii și celorlalte organe.
Medicii susțin că în astfel de cazuri trebuie să se intervină în câteva secunde sau minute. În cazuri grave, pacientul poate deceda. Printre victimele înţepăturilor de insecte este şi un deputat.
În situații de risc, cetățenii sunt îndemnați să apeleze la 112.