Inteligența artificială folosită de Google prezice corect prognoza inundațiilor la scară globală cu şapte zile în avans. Antrenând modele de învățare automată, gigantul tehnologic a reușit să prezică cu exactitate unele inundații cu până la șapte zile înainte. Google și-a folosit tehnologia pentru a furniza prognoze precise ale inundațiilor în 80 de țări.
Potrivit companiei, a reușit să îmbunătățească fiabilitatea „programelor globale, în medie, de la zero la cinci zile”. În unele cazuri, a putut chiar să prezică inundații cu o săptămână întreagă înainte de a avea loc.
Inteligența artificială prezice corect prognoza inundațiilor
Google anunţă că a reuşit să folosească inteligenţa artificială pentru a prezice inundaţiile cu până la şapte zile în avans. Istoric, inundaţiile sunt unele dintre evenimentele naturale dificil de intuit, în special în cazul majorităţii râurilor, care nu au indicatoare de debit.
Cu ajutorul învăţării automate, instruite cu date relevante, inclusiv evenimente istorice, măsurători ale nivelului râurilor, altitudinii şi terenului, cercetătorii Google au putut să realizeze predicţii corecte în ceea ce priveşte inundaţiile.
Compania a construit modele cu un mare nivel de precizie pentru anumite zone punctual, dar speră să utilizeze aceste tehnici şi la scară globală. În medie, AI-ul a prezis inundaţiile cu cinci zile înainte, însă, în unele cazuri a reuşit să facă acest lucru şi cu şapte zile mai devreme.
Au fost emise avertizări locale prin intermediul notificărilor de Android
Gigantul tehnologic a reușit să rezolve această problemă alimentând tehnologia sa ML cu toate datele disponibile despre râuri și aplicând modelul ML în bazinele în care nu erau disponibile date.
Cu inteligența artificială au fost realizate predicţii precise ale inundaţiilor în 80 de ţări, cu o populaţie totală de 460 de milioane de oameni.
Previziunile au fost implementate în cadrul unora dintre aplicaţiile companiei, precum Google Search, Google Maps şi au fost emise avertizări locale prin intermediul notificărilor de Android.
Tehnologia folosită a fost prezentată şi în revista ştiinţifică Nature, ceea ce îi conferă o mai mare greutate, nefiind una dintre obişnuitele exagerări ale companiilor mari, informează androidauthority.com.