Evenimentul Zilei > Actualitate > Înțelegerile SECRETE ale lui Putin în Irak și Siria. Un jucător IMPORTANT a fost scos din joc!
Înțelegerile SECRETE ale lui Putin în Irak și Siria. Un jucător IMPORTANT a fost scos din joc!

Înțelegerile SECRETE ale lui Putin în Irak și Siria. Un jucător IMPORTANT a fost scos din joc!

Săptămâna trecută, un avion militar rus a intrat în spațiul aerian israelian, însă, spre deosebire de ceea ce s-a petrecut în Turcia, nu a fost doborât. Evenimentul ascunde mult mai multe decât pare la prima vedere.

Ministrul israelian al Apărării, Moshe Ya’alon, a declarat că după doborârea pe 24 noiembrie a aparatului rus Su-24, premierul Netanyahu s-a întâlnit cu Vladimir Putin și au căzut de acord să deschidă un canal de comunicații între cei doi, pentru a „preveni neînțelegerile”.

Ya’alon a precizat:

„Avionul a pătruns circa o milă în interiorul teritoriului nostru. Am stabilit un contact radio cu el și a revenit imediat în spațiul aerian sirian.”

Oficialul israelian a adăugat un comentariu destul de sarcastic:

„Avioanele ruse nu intenționează să ne atace și de aceea nu este nevoie, chiar dacă greșesc, să le doborâm… Așa cum noi nu ne amestecăm în operațiunile lor și nu ne implicăm în ceea ce se întâmplă în Siria, tot așa ei nu se amestecă atunci când noi zburăm și acționăm potrivit intereselor noastre.”

Afirmația poate părea cu atât mai ciudată cu cât un înalt ofițer al Armatei israeliene declara, citat de site-ul Walla, vineri:

„Nici în cele mai negre coșmaruri nu ne gândeam că vom avea sistemele S-400 lângă noi, în Siria, și că pe aici vor zbura rachete de croazieră. Însă armata israeliană nu vede S-400 ca pe o amenințare la adresa Israelului.”

Declarația lui Ya’alon indică faptul că raidurile pe care Israelul le-a purtat în ultimele săptămâni asupra unor ținte aparținând regimului Assad și Hezbollahului au avut aprobarea tacită a Rusiei.

Debka dezvăluie și existența unui acord secret între Israel și Rusia. Site-ul israelian arată că întregul trafic aerian din Siria a fost închis pentru toată lumea, mai puțin pentru aeronavele ruse și israeliene. Cu excepția zonei de frontieră din est.

După ce, inițial Statele Unite, Turcia, Marea Britanie și Franța și-au suspendat raidurile, ca urmare a amplasării sistemelor anti-aeriene rusești S-400, ulterior acestea au fost reluate săptămâna aceasta, însă numai după ce aeronavele NATO au ocolit pentru a ataca dinspre est.

Debka citrează surse militare care susțin că Israelul a primit acceptul pentru raiduri personal din partea lui Vladimir Putin pentru a efectua bombardamente în Siria, fără a se teme de sistemele S-400.

Debka susține că Obama și Putin au ajuns la un acord tacit în noiembrie pentru a-și împărți în două frontul contra ISIS din nordul Siriei și al Irakului.

Cele două jumătăți sunt populate aproape în întregime de kurzi și se bazează considerabil pe forța de luptă a acestora împotriva jihadiștilor.

Teritoriul, separat de Eufrat, ar fi fost împărțit astfel: cele aflate la est de fluviu revin Statelor Unite, iar cele de la vest, Rusiei. Ceea ce ar explica straniul ocol pe care avioanele de luptă occidentale îl fac pentru a ataca în zona de est.

Înțelegerea îi produce dureri mari de cap președintelui turc Erdogan, deoarece suflă în vântul aspirațiilor kurde de a avea propriul stat.

Dacă aceste acorduri sunt reale, un lucru este limpede: Turcia este scoasă din joc.