Vaticanul a acuzat sâmbătă autoritățile chineze că au încălcat un pact bilateral privind numirea episcopilor în China prin instalarea unuia care aparține Jiangxi, care nu este recunoscută de Sfântul Scaun ca dieceză.
Vaticanul a acuzat sâmbătă autoritățile chineze că au încălcat un pact bilateral privind numirea episcopilor în China. Mai exact, într-un comunicat Vaticanul susține că a aflat cu „surprindere și regret” că episcopul unui alt district a fost instalat ca episcop auxiliar sau asistent în Jiangxi.
Sfântul Scaun și-a exprimat „uimirea și întristarea” pentru o „ceremonie de instalare” a unui episcop chinez într-o dieceză care nu este recunoscută ca atare de Roma. Comunicatul amintește că episodul încalcă, practic, „Acordul provizoriu privind numirea episcopilor” din 2018, acord reînnoit în 22 octombrie 2022.
Jiangxi nu este recunoscută de Vatican ca dieceză
Instalarea neautorizată de Vatican pare să fie una dintre cele mai grave încălcări ale unui acord din 2018 între Vatican și Beijing privind numirea episcopilor în China.
Sfântul Scaun a luat act cu surprindere și întristare despre știrea privind „ceremonia de instalare”, care a avut loc în 24 noiembrie a.c. la Nanchang, a monseniorului Giovanni Peng Weizhao, episcop de Yujiang (Provincia de Jiangxi) ca „episcop auxiliar de Jiangxi”.
Acordul, pe care unii catolici l-au denunțat ca fiind o cedare în fața autorităților comuniste chineze, a fost reînnoit în octombrie pentru o perioadă de doi ani. Detaliile înțelegerii sunt secrete.
Instalarea episcopului a fost făcută ca urmarea unei „presiuni puternice din partea autorităților locale”
Jiangxi nu este recunoscută de Vatican ca dieceză, se arată în comunicat, iar instalarea nu este „conformă cu spiritul de dialog” pe care ambele părți l-au convenit în 2018. În comunicat mai scrie că instalarea episcopului Giovanni Peng Weizhao a urmat unei „presiuni puternice din partea autorităților locale”.
Vaticanul aștepta o explicație din partea autorităților chineze și spera ca „episoade similare să nu se mai repete”, se precizează în comunicat.
Când acordul a fost reînnoit, secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, a menționat că, deși realizările din 2018 „ar putea părea mici”, în contextul unui trecut istoric conflictual, ele au reprezentat „pași esențiali către vindecarea rănilor provocate” asupra Bisericii, scrie reuters.com.