Editura Evenimentul si Capital

Întâlnirea secretă Brucan-Gorbaciov

Autor: | | 0 Comentarii | 523 Vizualizari

Silviu Brucan a povestit pentru Evenimentul zilei, pentru prima oară în presă, ce a discutat cu Mihail Gorbaciov la întâlnirea secretă pe care au avut-o în noiembrie 1988, la Moscova.

România anului 1992

Şeful URSS a decis să-l primească cu o singură condiţie: să nu pomenească absolut nimănui că s-au văzut.

O oră cu stăpânul Kremlinului

„Întrevederea a fost neobişnuit de lungă – aproape o oră – şi a avut loc între patru ochi, plus interpretul de limbă engleză. Mihai Sergheevici avea în faţă un dosar cu câteva file în care se uita mereu. El a precizat de la început că vom discuta trei puncte de agendă: chestiunea reformei politice în URSS; chestiunea articolului meu privind ţinuturile baltice şi chestiunea răsturnării lui Ceauşescu (…) Pentru al treilea punct fusese informat despre intenţiile noastre şi „Scrisoarea celor 6”. Bănuiesc că în prima parte a dosarului se afla o scurtă biografie a mea întocmită de KGB (…)

Am trecut, în sfârşit, la chestiunea care mă durea pe mine mai mult: România. Aici a deschis el discuţia, dovedindu-se perfect în temă. De la început a declarat că este de acord cu acţiunea de răsturnare a lui Ceauşescu, cu condiţia ca ea să fie concepută şi realizată astfel încât să ducă la menţinerea partidului comunist ca forţă conducătoare în România (…) M-am gândit puţin şi i-am răspuns: „Totul va depinde de comportarea celor din organul conducător al partidului, Comitetul Politic, Executiv, şi un test apropiat îl va constitui reacţia lor la „Scrisoarea celor 6”. Trebuie ţinut seama, tovarăşe Gorbaciov, că toţi semnatarii Scrisorii sunt oameni importanţi, dar niciunul nu deţine putere în momentul de faţă. Cheia este în mâna celor care ocupă funcţii esenţiale în partid, în stat, în armată şi Securitate, iar până acum toţi au făcut zid în jurul lui Ceauşescu şi de aceea el şi-a putut face de cap”.

Ceauşescu – NU, PCR - DA

Gorbaciov a fost de acord, dar repeta aproape mecanic mereu: „Partidul trebuie să rămână în picioare, altfel va fi haos”. În acelaşi timp, a ţinut să declare categoric că nu se va amesteca în treburile interne ale României, aşa cum nu a făcut-o în celelalte ţări est-europene.

„Pentru mine, a subliniat el – neintervenţia este o chestiune sfântă”. A adăugat, după ce a mai subliniat o dată că sovieticii nu vor acorda niciun ajutor deşi îşi dorea sfârşitul regimului ceauşist, că, totuşi, vor găsi o formulă potrivită pentru a-mi apăra securitatea mea personală care „noi ştim că e periclitată”.

Într-adevăr, au găsit o modalitate ingenioasă, comunicândui corespondentului „Pravdei” la Bucureşti, Stanislav Petuhnov, să mă viziteze regulat, semnalând astfel autorităţilor române interesul sovietic în securitatea mea personală”.

Silviu Brucan a murit în septembrie 2006.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EvZ 26 de ani

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 22:20 DRAGNEA: „Nu mă mai INTERESEAZĂ amnistia și grațierea” 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate