Întâlnirea dintre şefii diplomaţiei germane şi chineze a provocat proteste la Berlin

Întâlnirea dintre şefii diplomaţiei germane şi chineze a provocat proteste la Berlin

Cu ocazia întâlnirii dintre şefii diplomaţiei germane şi chineze, Heiko Maas şi Wang Yi, pe străzile din Berlin s-au instalat manifestații ale unor dizidenţi din Hong Kong şi reprezentanţi ai uigurilor.

Câteva sute de dizidenți din Hong Kong și reprezentanți ai uigurilor au manifestat marţi la Berlin, cu ocazia întâlnirii dintre șeful diplomației chineze și omologul său german, relatează France Presse.

Germania a invitat China să respecte mai mult drepturile omului, denunțând legea de securitate pentru Hong Kong și tratamentul aplicat minorității uigure de regimul de la Beijing. „Îngrijorările noastre cu privire la efectele legii securității Hong Kong nu au fost calmate”, a declarat ministrul german de externe Heiko Maas marţi la Berlin, la o conferință de presă cu omologul său chinez, Wang Yi.

Discuțiile între șeful diplomației germane, Heiko Maas, și omologul chinez, Wang Yi, nu s-au desfășurat la sediul Ministerului Federal de Externe, ci în impunătoarea vilă Borsig, situată la marginea capitalei Berlin. Aici a fost organizată și conferința de presă. Atmosfera armonioasă de început s-a risipit rapid, pe fondul întrebărilor adresate celor doi oficiali de jurnaliști acreditați. Vorbind despre situația din Hong Kong, Heiko Maas a afirmat că Germania dorește aplicarea în întregime a principiului „O țară, două sisteme” agreat în 1997.

„Îngrijorările noastre cu privire la efectele legii securității în Hong Kong nu au fost calmate”, a spus domnul Maas. Oficialul german, a cărui țară deține în prezent președinția prin rotație a UE, a cerut retragerea legii și organizarea de alegeri rapid și fără restricții în Hong Kong.

La finele lunii iulie, invocând creșterea numărului de infecții cu noul coronavirus, șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a amânat cu un an organizarea alegerilor legislative din teritoriu, programate a se desfășura anul acesta în septembrie. Răspunzându-i lui Maas, Wang a apărat politicile Chinei și a subliniat că atât religia din Hong Kong, cât și situația din Xijiang reprezintă afaceri interne în care nu are ce căuta imixtiunea altor țări.

Oficial, controversata lege a securității naționale vizează secesiunea, subversiunea, terorismul și coliziunea cu forțele străine din Hong Kong, teritoriu cu statut autonom, însă criticii spun că scopul ar fi să torpileze dizidența în fosta colonie britanică, afectată de ample proteste în ultimul an. În Xinjiang, regiune din vestul îndepărtat al Chinei, regimul comunist chinez este acuzat că ar fi supus minorități etnice, precum uigurii, la represiuni și internare în masă în așa-zise centre de formare profesională.

În paralel cu discuțiile Maas - Wang, în fața sediului Ministerului Federal de Externe de la Berlin, circa 150 de persoane au demonstrat împotriva conducerii chineze. La protest a participat și activistul din Hong Kong Nathan Law, care a a declarat că evoluția politică din regiune ar trebui să fie „un apel de trezire pentru toate democrațiile occidentale”.

Anterior, într-o scrisoare adresată lui Maas, Law s-a pronunțat pentru sancțiuni și presiuni economice suplimentare ale Uniunii Europene împotriva Chinei. Președintele Congresului Mondial al Uigurilor, Dolkun Isa, a acuzat Beijingul de genocid la miting. Maas şi Wang au reușit să ajungă totuși la un acord în privința problemelor ţinând de drepturile omului.

„Dialogul dintre Germania și China pe această temă, blocat în ultimele luni, va fi reluat săptămâna viitoare. Cu acest prilej, vom relua și aprofunda analiza situației îngrijorătoare a uigurilor”, a spus Heiko Maas. Vizita ministrului chinez de externe, Wang Yi, la Berlin a fost ultima stație a unui turneu ce a cuprins cinci țări europene, inclusiv Olanda, Franța, Norvegia și Italia, în încercarea de consolidare a relațiilor economice și diplomatice ale țării sale cu Uniunea Europeană, în contextul tensiunilor actuale cu Statele Unite, potrivit Rador.

Ne puteți urmări și pe Google News