Evenimentul Zilei > International > Întâlnirea dintre Pompeo și Lukașenko: viclenii au vrut să se păcălească reciproc, în detrimentul Federației Ruse
Întâlnirea dintre Pompeo și Lukașenko: viclenii au vrut să se păcălească reciproc, în detrimentul Federației Ruse

Întâlnirea dintre Pompeo și Lukașenko: viclenii au vrut să se păcălească reciproc, în detrimentul Federației Ruse

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a rămas foarte mulțumit de convorbirile avute cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși, în realitate, vizita lui Pompeo la Minsk și declarațiile făcute acolo nu numai că nu i-au oferit nimic lui Lukașenko, dar și i-au furat multe, a remarcat Andrei Suzdalțev, prodecan al Facultății de economie mondială și de politică mondială din cadrul Universității naționale Școala Superioară de Economie, care a comentat declarațiile lui Pompeo.

Secretarul de stat american declarase anterior jurnaliștilor prezenți la Minsk că SUA sunt dispuse să acopere în totalitate necesitățile de petrol ale Republicii Belarus „la prețuri concrete”, ajutând astfel republica „să-și creeze propriul stat suveran”. Pentru ca întreprinderile americane să ajungă mai repede pe piața belorusă, Minskul trebuie să intre în Organizația Mondială a Comerțului, este de părere Pompeo. „Doi vicleni, Pompeo și Lukașenko, au încercat să se păcălească reciproc, în detrimentul unei terțe părți – cea rusă. Pompeo, ca speculant geopolitic, a venit să afle ce pot obține aici SUA, dar în același timp a arătat că SUA nu doresc să-și asume întreținerea Republicii Belarus.

Lukașenko voia însă cu ardoare să primească un semnal privind acordarea de sprijin – de aici și declarația lui Pompeo despre disponibilitatea de a asigura în totalitate nevoile de petrol ale republicii. Prin această declarație Pompeo a stimulat șantajul lui Lukașenko în ceea ce privește Rusia. A aruncat în acest foc lemne care pe el nu l-au costat nimic. Mai mult ca sigur că nici nu se va ajunge la realizarea vreunor livrări de petrol; iar dacă se va ajunge, acesta va fi petrol la prețurile de pe piața mondială; mai mult de atât, obținut, probabil, în Rusia. Sau versiunea ucraineană cu așa-numitele livrări „reversibile”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: