Colaborarea în probleme urgente precum securitatea cibernetică, combaterea terorismului global şi protecţia mediului ar putea aduce o revenire la ceea ce Kremlinul a descris ca fiind un „dialog normal şi respectuos”.

În ceea ce priveşte conflictul din estul Ucrainei, cei doi lideri s-au declarat pregătiţi pentru discuţii ulterioare pentru a pune în aplicare obiectivele planului de pace de la Minsk din 2015.

Moscova a acuzat Kievul că sabotează încetările de foc declarate anterior.

Relaţiile dintre Rusia şi Europa s-au tensionat de-a lungul timpului din motive ce depăşesc conflictul din estul Ucrainei, regiune devastată de război, unde eforturile de pace s-au blocat, iar luptele dintre trupele guvernamentale şi rebelii separatişti susţinuţi de Rusia continuă, după şapte ani de la declanşarea crizei. Peste 13.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în acest conflict, conform estimărilor ONU.

Un alt dosar în care cele două părţi sunt în dezacord priveşte modul în care autorităţile ruse îl tratează pe liderul opoziţiei, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare.

Dispute între Occident şi Rusia există şi cu privire la situaţia din Belarus, unde protestele au durat aproape un an după alegerile controversate din 2020, dar şi generate de otrăvirea unui fost spion rus, Serghei Skripal, în 2018, în Marea Britanie, printre altele.