Premierul Florin Cîțu s-a întâlnit, marți, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a discuta condițiile în care cetățenii români din Republica Moldova se pot vaccina împotriva COVID-19 în România.
Discuția i-a vizat pe cetățenii care nu dețin un domiciliu în țară, vorbindu-se despre condițiile care li se impun pentru a putea efectua vaccinul într-un centru de vaccinare din România.
"Indiferent de ce parte a Prutului trăim, suntem cu toţii preocupaţi să gestionăm cât mai bine pandemia şi să protejăm sănătatea cetăţenilor noştri. Am avut astăzi o întâlnire foarte bună cu doamna Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, despre derularea campaniei de vaccinare, cea mai sigură cale pentru a depăşi cu bine criza sanitară şi a reveni la o viaţă normală.
Am sprijinit sistemul medical şi cetăţenii Republicii Moldova prin donaţia de vaccinuri şi echipamente sanitare şi vom continua să oferim ajutor. Am discutat cu doamna preşedinte Maia Sandu despre condiţiile în care cetăţenii români din Republica Moldova să aibă posibilitatea să se imunizeze împotriva COVID-19 în centre de vaccinare din România, indiferent dacă deţin sau nu domiciliu în ţară", a scris Florin Cîţu pe pagina de Facebook a Guvernului.
Şeful Executivului de la Bucureşti a adăugat că România rămâne cel mai important partener al Republicii Moldova şi al cetăţenilor ei.
"Solidari şi responsabili în eforturile de combatere a pandemiei COVID-19 vom depăşi cu bine această perioadă şi vom reveni la o viaţă normală", a subliniat Cîţu.
Romănia sprijină Republica Moldova cu doze de vaccin
Guvernul României a acordat Republicii Moldova, cu titlu gratuit, 132.000 doze de vaccin AstraZeneca.
Dozele au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii (MS) din România şi livrate de către compania AstraZeneca prin Acordurile-cadru încheiate de către MS cu Comisia Europeană.
„În scopul oferirii sprijinului Republicii Moldova de combatere a răspândirii noului coronavirus, au mai fost executate 2 misiuni de transport vaccinuri, totalizând un număr de 72.000 doze, în data de 27 februarie respectiv, 27 martie 2021”, a mai precizat DSU.
Ajutorul anunţat de Klaus Iohannis prevedea acordarea, pentru Republica Moldova, a 200.000 de doze de vaccin anti-COVID.