Atât liberalul Crin Antonescu, cât şi social-democratul Victor Ponta veniseră la întâlnire cu gândul de a-i reproşa lui Băsescu stadiul reformei statului  şi desfiinţarea statului social în ultimii trei ani de mandat prezidenţial. Discuţiile au degenerat repede spre problema corupţiei, cei doi lansându-se într-o tiradă pe teme prestaţiei actualului guvern. Zelul lor oratoric a fost întrerupt la un moment dat de şeful statului, care i-ar fi inclus şi pe liderii USL în categoria corupţilor. "Şi voi sunteţi corupţi", a spus şeful statului. "Cine, eu?", a întrebat Antonescu. "Nu, voi, politicienii", a explicat Băsescu."Şi dumneavoastră ce sunteţi?(…) mergeţi la DNA, la Morar, dacă aveţi informaţii", i-a replicat Antonescu.

Ponta despre Băsescu: "obosit, nervos, plictisit"

La finalul întâlnirii, liderii USL au acuzat în cor "grosolănia" preşedintelui. Liderul PSD, Victor Ponta s-a plâns că Traian Băsescu a fost mai "grosolan şi mai iresponsabil decât de obicei". El l-a descris pe Băsescu drept "un preşedinte obosit, nervos şi plictisit", care nu avea niciun chef de întâlnirea cu ei. De asemenea, liderul PSD a precizat că în momentul în care USL a cerut guvern de tehnocraţi, Băsescu i-a întrebat retoric dacă îi dau ei un decret prin care să-l demită pe actualul premier Emil Boc. Victor Ponta a adăugat că, totuşi, Băsescu ar fi spus că nu respinge ideea unui guvern tehnocrat dar că trebuie să aibă loc discuţii şi cu actuala majoritate parlamentară.
"Noi nu suntem de acord cu referendum odată cu alegerile, a înţeles domnul preşedinte acest lucru, o să vedem, a spus că domnul Oltean a vorbit de capul lui, nu-l reprezintă", a mai povestit Ponta.
Printre propunerile USL s-a aflat şi înfiinţarea unui cadru în care să fie discutat ce înseamnă acordul european de guvernanţă fiscală şi care sunt consecinţele acestuia pentru România. "Poziţia preşedintelui a fost că da, este necesar un astfel de cadru de discuţie între Putere şi Opoziţie", a mai spus Ponta.
Pentru un dialog Putere-Opoziţie a pledat şi preşedintele PNL. "I-am spus că, din punctul nostru de vedere, în ultimii trei ani, statul social a fost ucis în România, desfiinţat. (…) În acelaşi timp, România a devenit cel mai clientelar şi cel mai corupt stat din Europa, că o armată de oameni care se află sub comanda politică şi sub protecţia politică a domniei sale fură tot ce se poate fura, de la bani publici până la voturi şi aşa mai departe", a spus Crin Antonescu.
Întâlnire în absenţa presei
Discuţiile şefului statului cu liderii USL au avut loc în lipsa presei, căreia nu i s-a mai permis de această dată nici măcar să ia câteva cadre la început, cum este obiceiul. Reprezentanţii opoziţiei au fost introduşi în Palatul Cotroceni pe o altă intrare, unde presa nu are acces.
"Noi am vrut. Noi nu avem niciun fel de reţinere. A fost decizia gazdelor, nu o comentez, să nu lase presa nici măcar cât să ia cadre", a declarat, la finalul întâlnirii, preşedintele PNL, Crin Antonescu. "Îi cer public domnului Antonescu, când va fi preşedinte al României să nu vă mai ţină aşa, la uşă" a spus, la rândul său, liderul PSD, Victor Ponta.
Ultima dată când USL a fost la Cotroceni, în iunie 2011, pentru a discuta propunerea preşedintelui privind regionalizarea României, Victor Ponta a profitat de prezenţa camerelor de luat vederi pentru a-i cere şefului statului declanşarea de alegeri anticipate, fapt care a dus la un schimb de replici dure între şeful statului şi liderul PSD.
Subiectul întâlnirii de astăzi este modificarea Constituţiei în sensul introducerii regulilor stabilite prin Acordul de guvernanţă fiscală a UE: deficit structural de 0,5% din PIB şi datorie publică de maxim 60% din PIB.
Rămâi pe evz.ro pentru a afla detalii.
CITIŢI ŞI:

  • Partidele, invitate la Cotroceni miercuri, la ora 15.00. USL pune condiţii
  • Preşedintele Traian Băsescu a chemat partidele la consultări
  • Planul alternativ al USL la cel al UE: comitet anti-criză, guvern de tehnocraţi şi anticipate
  • Băsescu: deficitul structural va fi de maxim 0,5% din PIB