ÎNTÂLNIRE CHEIE între IOHANNIS, Tusk, Juncker, Merkel şi Macron

ÎNTÂLNIRE CHEIE între IOHANNIS, Tusk, Juncker, Merkel şi Macron

Președintele României se va întâlni marți cu cancelarul german Angela Merkle, președintele Franței Emmanuel Macron și liderii europeni Donald Tusk și Jean-Claude Juncker, la ceremonia de semnare a Trataului de cooperare franco-german. De asemenea, Klaus Iohannis se va întâlni și cu militarii români care se află într-o bază NATO.

Ulterior semnării tratatului, în calitatea sa de Președinte în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene, Klaus Iohannis va susține un discurs alături de preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

 

Ideea de încheiere a unui nou tratat de cooperare franco-german a apărut în septembrie 2017, unde președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre acesta la Sorbona. La 55 de ani de la Semnarea Tratatului de la Elysée, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez, printr-o declarație comună adoptată pe 22 ianuarie 2018, au anunțat încheierea viitorului instrument de cooperare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Tratatul de la Aachen îşi propune să completeze Tratatul de la Elysée, care a pus bazele cooperării bilaterale strânse dintre cele două state, obiectivul noului tratat fiind asigurarea unei convergenţe sporite între Berlin şi Paris, urmărind adaptarea relaţiilor dintre cele două state la provocările cu care sunt confruntate în secolul XXI”, precizează Preşedinţia română, într-un comunicat de presă. Acest tratat va avea drept scop întărirea legăturilor dintre Germania șia Franța, mai ales în domeniile economic, al politicii externe şi de securitate, educaţiei şi culturii, cercetării şi tehnologiei, schimbărilor climatice şi mediului, precum şi în materie de cooperare transfrontalieră şi la nivelul societăţii civile.

„În cadrul noului tratat, cele două state îşi exprimă viziunea conform căreia o cooperare bilaterală mai strânsă contribuie la întărirea Uniunii Europene. Pornind de la acest principiu, Germania şi Franţa aprofundează modelul de succes al unificării europene, stabilind totodată reperele pentru următoarea generaţie în demersul de a continua parcursul european comun trasat încă din 1963”, explică Administrația Prezindențială română.