ÎN SESIUNE. Deşi riscă să fie exmatriculaţi dacă sunt prinşi copiind, studenţii folosesc dispozitive cu tehnologie avansată.
Nopţile pierdute pentru a învăţa şi copiuţele scrise pe bucăţi mici de hârtie au apus de mult. Metodele de copiat ale studenţilor, aflaţi în plină sesiune, au evoluat, iar tehnologia de azi pare desprinsă din filmele SF. În topul preferinţelor se află o microcască cu dimensiunea de 8-9 milimetri, de culoarea pielii, „invizibilă“, asortată cu o microcameră-nasture la cămaşă, la care se adaugă un bluetooth-portofel, cravată, curea sau colier.
La această recuzită se foloseşte, după preferinţă şi buget, un sistem de bruiaj pentru a nu fi detectat, un microfon mic şi, preferabil, un telefon modificat, cu un amplificator puternic şi baterie rezistentă. Mai este necesar un abonament sau o cartelă telefonică cu multe minute gratuite şi un prieten dispus să dicteze subiectele de la examen. Reuşita este sigură.
Sistem invizibil, fără fire
Un astfel de sistem complex costă cel puţin 2.000 de lei. Modul de funcţionare este simplu: căştile cu baterie se introduc în ureche, se aşază dispozitivul bluetooth la gât sau la curea, apoi se conectează la telefonul mobil. Cei care comercializează microcamera o recomandă pentru a filma subiectele de pe foaia de examen şi pentru ca acela care dictează să vadă ce se întâmplă în sală.
Pe piaţă au apărut şi bomboane wireless bluetooth cu microvibraţie „în gură“ şi cleşte pe dinte cu microvibraţie bluetooth wireless. Microcasca cu o grosime de 1 milimetru şi cu vibraţie pe timpan, deşi a apărut anul trecut, rămâne una dintre preferatele studenţilor, datorită preţului destul de scăzut, în jur de 150 de lei, dar şi faptului că nu se vede.
Cumpărături din Regie
Pe zidurile facultăţilor şi pe internet sunt zeci de anunţuri pentru achiziţionarea de „hands-free-uri invizibile, de copiat la examene“. Pe forumul „Medicina Bucureşti“, un anunţ agramat te îndeamnă să le foloseşti pentru notă maximă. „Hands-free examen invizibil, perfect pentru examen. E incredibil, merge 100%... Nu-ţi mai trebuie să înveţi nimic toată facultatea!!! Termini cu 10 pe linie!!!“ Un altul, lipit de această dată pe un stâlp în Complexul Regie din Bucureşti, îl recomandă ca alternativă, să ai mai mult timp pentru sex. Ideea este cam aceeaşi.
„Dispunem de cele mai variate şi mai noi sisteme de fentat examene“. Unul dintre comercianţi spune că are în dotare 60 de astfel de produse şi, deşi afacerea este sezonieră, nu duce lipsă de clienţi.
Alina, studentă în anul trei, are un sistem mai vechi, cu „liţă“, adică un fir care se lipeşte cu scotch după ureche şi pe ceafă. Deşi firul este de culoarea pielii, fata îl acoperă, de obicei, cu fond de ten. Cea care o ajută este colega sa de cameră. După ce primeşte subiectele, Alina îi trimite acesteia un SMS cu ce are de rezolvat. Dacă are subiectele dinainte, o sună direct. „Începe să-mi citească subiectele, iar când ajunge la ce-mi trebuie, tuşesc, după care îmi dictează. Când nu înţeleg ceva şi vreau să mai repete, tuşesc. Secretul este să nu scrii tot, ca în curs, pentru că profesorul se poate prinde că ai copiat“. Un alt mod de a comunica este să baţi în microfon, mai spune studenta.
Informaţiile despre dispozitivele de „fentat sistemul“ le poţi obţine uşor de la studenţi. La intrarea în Politehnică, doi băieţi, cu câte o mapă în braţe, îţi povestesc cum funcţionează sistemele de copiat şi îţi dau şi sfaturi.
„Bagi casca în ureche...“
Ei le recomandă pe cele cu vibraţie pe timpan: „Eu i-am dictat unui tip astă-vară la Bac şi a luat 9.83. L-a folosit şi la oral şi n-a avut nicio treabă“, se laudă unul dintre ei. Nu par speriaţi de faptul că magnetul se lipeşte de timpan: „Laşi capul într-o parte, bagi casca în ureche... îi dai drumul... şi la un moment dat o să auzi un «poc». Atunci s-a lipit de timpan. De scos, ai un magnet mare şi iese imediat“. Un alt student, care se ocupă şi de astfel de tranzacţii, spune că, deşi sunt invizibile, utilizatorul are nevoie pentru acestea şi de un amplificator puternic, ca să audă. Însă „poate să cadă de pe timpan şi atunci s-a dus examenul“
. În plus, magnetul irită timpanul, „poate să-ţi crape“ şi există şanse să ajungi la spital, spune un comerciant din Regie. Statisticile arată că o oră de folosire a sistemului hands-free invizibil cu microvibraţii pe timpan echivalează cu şase ore de stat cu urechea lipită de o boxă de 150 de waţi.
ÎN ŢARĂ
Hands-free-ul „invizibil“, la putere
- Timişoara. Studenţii de la Universitatea Politehnică nu mai pot să copieze la examene, după ce instituţia s-a dotat cu mai multe aparate care detectează sau izolează celularele cu ajutorul cărora obişnuiau aceştia să copieze. După ce şi-au studiat atent studenţii prinşi copiind la examenele scrise, cadrele didactice de la Politehnică au concluzionat că cei mai mulţi o fac cu ajutorul telefoanelor mobile.
„Aceştia au renunţat la clasicele bluetooth-uri sau hands-free-uri, destul de uşor vizibile, şi mai nou apelează la nişte dispozitive minuscule, care se lipesc aproape de timpan, în timp ce din afara clasei colegii le dictează rezolvarea subiectelor“, susţine unul dintre conferenţiarii de la Politehnică. (Georgeta Petrovici)
- Craiova. Studenţii Universităţii din Craiova au rămas fideli unei formule de copiat deja clasică şi sigură: hands-free-ul. Dispozitivul-minune a evoluat mult în ultimii ani, în sensul micşorării şi eficientizării lui.
„Încă de acum doi, trei ani, vorbim de hands-free-uri invizibile. La început erau puţini colegi care se lăudau cu aşa ceva, ceilalţi fiind nevoiţi să găsească tot felul de mascări ingenioase ale firelor, dacă aveau chef să copieze. Acum se găsesc uşor“, povesteşte Miruna, studentă în anul III la Facultatea de Ştiinţe Economice din Craiova. (Gabriela Zanfir)