Pompierii voluntari vor obține mai ușor permisul auto

Pompierii voluntari vor obține mai ușor permisul autoPompieri. Sursa foto: facebook/Delegația UE în Republica Moldova

Republica Moldova. Proiect important pentru sporirea capacităților de intervenție. Pompierii voluntari din toată țara pot urma gratuit cursuri pentru obținerea permisului de conducere, categoria C. Astfel, mai mulți salvatori voluntari vor putea conduce autospeciale de intervenție, fapt care va spori capacitatea lor de reacție în caz de urgență.

Inițiativa face parte din proiectul „EU4Moldova Rezilientă: Stat sigur, comunități puternice”. Acesta este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Solidarity Fund PL în Moldova. Scopul programului este de a întări rețelele locale de pompieri voluntari și de a construi un sistem de protecție civilă mai eficient.

Cine poate beneficia de cursuri

Cursul de instruire este destinat atât pompierilor voluntari activi, cât și persoanelor care doresc să se alăture acestei misiuni. Cei interesați trebuie să aibă între 21 și 60 de ani și să dețină un permis de conducere categoria B. La fel, beneficiarii trebuie să fie activi în viața comunității și gata să colaboreze cu echipele locale de salvatori.

Pompieri

Pompieri. Sursa foto: facebook/Delegația UE în Republica Moldova

„Această activitate este un pas important în direcția creșterii profesionalismului și eficienței intervențiilor locale. Ne dorim ca în viitorul apropiat fiecare sat și oraș din Republica Moldova să aibă pompieri voluntari bine pregătiți, capabili să reacționeze rapid și eficient în situații de criză”, a spus Vitalie Lupașcu, coordonator de proiecte în cadrul Solidarity Fund PL în Moldova.

Perioada de pregătire a pompierilor voluntari

Cursurile vor avea loc în perioada mai – septembrie 2025. Acestea se vor desfășura în 26 de centre de instruire distribuite la nivel național, pentru a asigura acces participanților din toate regiunile. Fiecare localitate care administrează Posturi Teritoriale de Salvatori și Pompieri sau Posturi de Salvatori și Pompieri Voluntari poate desemna până la șapte persoane pentru a participa la program.

Pompieri

Pompieri. Sursa foto: facebook/Delegația UE în Republica Moldova

Aceasta este una dintre activitățile derulate prin proiectul „EU4Moldova Rezilientă: Stat sigur, comunități puternice”. Inițiativa vizează crearea unui mediu mai sigur pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Astfel, până în luna noiembrie 2025, vor fi construite 10 posturi noi de pompieri și salvatori voluntari. Alte 10 localități vor beneficia de renovarea posturilor existente, iar 35 de unități de intervenție vor fi dotate cu echipamente moderne și autospeciale, inclusiv sisteme avansate de comunicare.

Bugetul total al acțiunilor este de aproape 44 milioane de lei (circa 2,2 mil de euro). Banii sunt oferiți de Uniunea Europeană.