Episcopii europeni sunt în favoarea unei taxe pe tranzacţiile financiare, ”mai întâi la nivelul zonei euro” pentru a împărţi mai precis ”povara” reducerii datoriei, au indicat joi înalţii prelaţi reuniţi în cadrul Comisiei Episcopatelor Comunităţii Europene (COMECE), relatează AFP, citată de Agerpres.

”Împărţirea poverii în reducerea datoriilor contractate în cursul crizei financiare actuale trebuie să ţină seama de responsabilitatea guvernelor, precum şi de cea a băncilor şi a altor instituţii financiare. Se poate, de exemplu, ajunge la o taxare financiară a acestora din urmă”, au afirmat episcopii din cadrul COMECE, din care fac parte toate conferinţele episcopale din Uniunea Europeană, într-un text de circa 20 de pagini publicat la Bruxelles.

O taxă pe tranzacţiile financiare ar putea fi introdusă ”mai întâi la nivelul Zonei euro, dacă aceasta nu este posibil altfel”, au afirmat episcopii în documentul lor, intitulat ”O comunitate europeană a solidarităţii şi a responsabilităţii”.

Ei se pronunţă totodată pentru crearea unor fonduri de asanare ”alimentate periodic de contribuţiile băncilor”. ”Aceste fonduri, au explicat episcopii, ar urma să permită să se facă faţă consecinţelor unor eventuale falimente bancare ”fără să se recurgă la banii contribuabililor”.

”Datoriile publice şi private, uneori astronomice, trebuie diminuate pentru binele generaţiilor viitoare”, recunosc episcopii europeni, subliniind că aceasta ”nu trebuie să se facă în defavoarea celor mai săraci şi nici ignorând principiul justiţiei sociale”