Inspecția judiciară, sesizată de avocatul Anei-Maria Pătru. Plângere împotriva procurorilor Onea și Răileanu

Foto: Razvan Valcaneantu

Inspecția Judiciară a fost sesizată, de avocatul Florin Durgheu, împotriva procurorilor Cerasela Răileanu și Lucian Onea, care au instrumentat dosarul penal în cazul fostei șefe a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

Inspecția Judiciară a fost sesizată de avocatul fostei șefe a Autorității Electorale Permanente, Ana-Maria Pătru. Aceasta a fost achitată, de instanță, pentru corupție, iar acum consideră că procurorii trebuie să plătească.

Inspecția judiciară, sesizată oficial

Avocatul Florin Durgheu a făcut plângere împotriva procurorilor Lucian Onea și Cerasela Răileanu. Aceștia au activat în cadrul DNA Ploiești și au întocmit dosarele penale în cazul Anei-Maria Pătru. Avocatul cere ca Inspecția Judiciară să-i sancționeze disciplinar pe cei doi, în numele fostei șefe a Autorității Electorale Permanente (AEP).

În prezent, Lucian Onea activează la Parchetul Judecătoriei Câmpina, iar Cerasela Răileanu lucrează în cadrul Parchetului Judecătoriei Moreni.

„...vă solicităm să procedați la sancționarea disciplinară a acestora, dat fiind faptul că din aspectele pe care le vom prezența rezultă fără dubiu faptul că aceștia și-au exercitat funcția cu rea-credință, fiind interesați nu de bună adminsitrare a justiției și de aflarea adevărului și protejarea ordinii publice, ci de persecutarea nelegală a unor persoane ce au deținut funcții publice importante, de hărțuirea acestora prin crearea unor false stări de fapt și probe mincinoase”, arată avocatul Durgheu în plângerea către Inspecția Judiciară.

Florin Durgheu Sursa foto: EVZ

Avocatul își motivează plângerea

Avocatul Florin Durgheu susține că cei doi procurori DNA ar fi persecutat-o și hărțuit-o pe Ana-Maria Pătru pe parcursul cercetării penale. Drept urmare cere intervenția celor de la Inspecția Judiciară. De altfel, fosta șefă a AEP a fost achitată în justiție de acuzațiile care i-au fost aduse. În acest context, avocatul cosnideră că cei doi procurori „au discreditat sistemul de justiție din România” și trebuie sancționați.

„Consider că sistemul de justiție trebuie să ia măsuri, chiar și în ultimul ceas, împotriva acestor așa-ziși magistrați care au discreditat sistemul de justiție din România. Am încredere în sistemul de justiție din România și sperăm că acest caz va marca un punct de cotitură în recunoașterea și corectarea abuzurilor”, a declarat avocatul Florin Durgheu, pentru luju.ro.

El cere măsuri împotriva lor, de la Inspecția Judiciară, considerând că „acest caz va marca un punct de cotitură în recunoașterea și corectarea abuzurilor”. Florin Durgheu susține că dosarele Anei-Maria Pătru ar fi fost înscenate, iar acest lucru a fost demonstrat de instanță prin sentințele aplicate.

„Ana-Maria Patru nu a meritat nicio umilință, toate dosarele fiindu-i înscenate, așa cum au motivat patru judecători excepționali prin sentințele pronunțate. Procurorii trebuie să plătească pentru asta”, a mai spus avocatul.

Cerasela Răileanu și Lucian Onea Sursa Foto Arhiva EVZ

Cazul aflat la Inspecția Judiciară

Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana-Maria Pătru, a fost achitată, anul trecut, în al doilea dosar de corupţie. Ea a fost trimisă în judecată de DNA Ploieşti, la sfârşitul anului 2017, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor. Judecătorii care i-au analizat cazul au arătat că faptele penale pentru care a fost acuzată nu există.

Anterior, într-un alt dosar, în 2020, Ana-Maria Pătru a fost achitată definitiv de Curtea de Apel Bucureşti. Primul dosar, întocmit de DNA, a vizat acuzații privind trafic de influenţă şi spălarea banilor. Procurorii au susținut că ar fi primit 275.000 euro de la o firmă pentru a-i asigura câştigarea unor contracte din bani publici.