Însoțitorii minorilor vor putea fi verificați la frontieră. Cazierul judiciar verificat la trecerea în altă țară

Sursa: Dreamstime.com

Senatorii propun printr-un proiect ca însoțitorii minorilor care trebuie să treacă frontiera să poată fi verificați cu privire la cazierul judiciar, chiar la punctul de trecere, de polițiștii de acolo.

Motivul pentru care senatorii propun modificarea legislației, este acela că certificatul de cazier judiciar are o valabilitate de șase luni, iar în acest răstimp, însoțitorul poate comite una dintre infracțiunile ce nu-i permit să treacă granița împreună cu minorul. De aceea verificarea la zi a situației judiciare a însoțitorului ar fi oportună, potrivit senatorilor. Poliţistul de frontieră va fi cel care va verifica situația judiciară a însoțitorilor adulți ai minorilor, prin intermediul Sistemului Naţional de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar - ROCRIS. Astfel, cazierul judiciar se va emite pe loc, polițiștii de frontieră având acces la cele mai recente informații cuprinse în certificatul de cazierul judiciar al unei persoane. Infracțiunile pentru care poate fi întreruptă călătoria minorului, potrivit Legii nr. 248/2005, sunt:

  • omorul;
  • cele contra libertății și integrității sexuale;
  • cele privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile;
  • lipsirea de libertate în mod ilegal;
  • cele privind traficul de droguri sau precursori;
  • traficul de țesuturi sau organe umane;
  • cele de terorism.

Legea stabilește că minorii nu pot să treacă frontierele țării noastre fără să fie însoțiți de o persoană majoră, iar acordul părinților sau al reprezentantului legal este necesar aproape în toate situațiile. Copilul poate călători în străinătate însoțit și de o altă persoană majoră, care nu este nici părintele, nici reprezentantul său legal. În mod similar situației în care un părinte călătorește singur cu copilul său, în baza acordului celuilalt părinte, însoțitorul are, în cazul de față, obligația de a avea asupra sa o declarație de acord a ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat copilul sau care exercită autoritatea părintească de unul singur ori a reprezentantului legal al copilului.