Înșelătorie unică în România. Roșii legate cu ața, de plante. Un legumicultor a venit cu ideea trăsnită

sursa: arhivă EVZ

Un legumicultor din Bihor a venit cu o idee unică și a legat mai multe roșii cu ață albă. Acesta a vrut să beneficieze de banii din programul Tomata. El rămăsese în urmă cu recolta și a găsit o nouă modalitate.

Un legumicultor din Bihor a vrut să pună mâna pe banii din programul Tomata și nu a putut face asta fără o idee inedită.

Acesta rămăsese în urmă cu recolta, a luat roşii de la piaţă şi le-a legat - la propriu - de plante. Inspectorii Direcţiei pentru Agricultură din județ au rămas șocați de ideea fermierului. Totul a fost pentru a câștiga 3.000 de euro puși în joc pentru fiecare exploatație.

Bărbatul a cumpărat roșii coapte din piață și le-a legat cu ață de plantele încă tinere, care mai aveau până să dea rod, ca să pară că sunt din producţia proprie. Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Bihor și-au dat seama rapid de ce a făcut fermierul și au declarat neeligibile dosarele depuse de el.

Condițiile din Programul Tomata 2022

Fermierii trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a intra în Programul Tomata:

-să solicite ajutorul de minimis prevăzut de hotărârea Guvernului

foto: pxhere.com

-să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp/ciclu de producție, cultivată exclusiv cu una dintre culturile menționate în programul TOMATA 2022 -să marcheze suprafața pentru care iau bani la loc vizibil, cu o placă indicator, pe care să se găsească inscripţia ”Program susţinere legume, anul 2022, beneficiar numărul ………….., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului ………/ Municipiului Bucureşti”

-să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate, în anul 2022

– să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor,, completat începând cu data înfiinţării culturii și avizat de oficiul fitosanitar județean;

-să facă dovada obținerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare, se arată în actul legii elaborat de Ministerul Agriculturii, potrivit A3.