De Sărbători, oamenii devin mai ușor țintele infractorilor. Aceștia din urmă mizează pe naivitatea lor și pe dorința de a face cadouri celor dragi.
Înșelăciunile de Sărbători par să fie preferate de infractori. Așa se face că una dintre cele mai comune este cea cu ”oale”. Răufăcătorii pretind că au oale de vânzare și aleg de regulă vârstnicii pentru a-i păcăli. Bat la ușă și câtă vreme oamenii caută bani în casă, aceștia scotocesc la rândul lor și fură tot ce prind.
Un astfel de caz a fost înregistrat și în județul Alba, unde un infractor a păcălit în acest fel mai mulți bătrâni. Metoda ”cerșetorul” este un alt tertip folosit de infractorii. Pretind că nu au ce mânca și cer un pahar cu apă. În timp ce victimele merg să aducă acel pahar cu apă, infractorii intră în locuință și fură tot ce pot valorifica.
O altă metodă la modă este aceea în care răufăcătorii pretind că sunt de la gaze sau de la alte instituții și vor să verifice contuarele. Drept urmare au acces în locuință, iar în timp ce oamenii sunt trimiși după facturi, aceștia fură tot ce le iese în cale.
De Sărbători se folosesc zeci de metode de escrocat
O altă metodă extrem de păguboasă pentru victime este ”străinul”. Infractorii bat la ușă, spun că sunt din altă țară și că nu au bani românești asupra lor. Drept urmare solicită victimelor ajutor și să le schimbe valuta. Iau leii românești și lasă gaj de regulă o geantă în care spun că au bunuri de valoare.
Desigur că în acea geantă nu se află nimic. Alteori cei care folosesc această metodă spun că au o urgență medicală. Și drept urmare au nevoie de ajutor financiar pentru a se putea trata. O metodă veche, dar la fel de periculoasă este cea denumită ”acoperișul”.
Infractorii spun că ajută victimele să își înlocuiască acoperișul, doar că dispar cu avansul pe care îl primesc de la acestea. Polițiștii spun că de regulă genul acesta de răufăcători își joacă rolul perfect și își aleg victimele pe măsură. De regulă acestea sunt în vârstă și nu au familie la care să apeleze.