Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că valoarea câștigului salarial mediu net în luna octombrie este în ușoară creștere față de luna precedentă. De asemenea, comparativ cu anul trecut, salariul mediu net a crescut cu peste 10%.
Astfel, câştigul salarial mediu net în luna octombrie s-a ridicat la 4.008 lei, în uşoară creştere, cu 5 lei (+0,1%) faţă de luna septembrie 2022. Cele mai mari salarii medii nete s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, anume 9.427 lei. În schimb, cele mai mici venituri au fost în hoteluri și restaurante, de 2.238 de lei.
Câștigul salarial mediu net, în creștere ușoară
În luna octombrie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.461 lei, cu doar 4 lei (+0,1%) mai mare decât în luna septembrie 2022. Câştigul salarial mediu net a fost 4.008 lei, în uşoară creştere, cu 5 lei (+0,1%) faţă de luna septembrie 2022, potrivit datelor INS.
Față de aceeași perioadă a anului trecut, câștigul salarial mediu net a crescut cu 13,1%. De asemenea, faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 216,5%, cu 2,5 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna septembrie 2022.
Creșterea câștigurilor din luna octombrie 2022 vine și ca urmare a acordării de bonusuri, cum ar fi primele trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite. Creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, mai arată datele INS.
De cealaltă parte, scăderile câștigului salarial mediu net față de luna septembrie 2022 au fost determinate de aceiași factori, anume de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti și de realizările de producţie ori de încasările mai mici.
Unde au fost cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, în extracţia minereurilor metalifere, în principal ca urmare a acordării în luna precedentă de prime ocazionale şi stimulente, bonusuri pentru management, pentru performanţe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”.
În ceea ce-i privește pe bugetari, câștigul lor salarial în luna octombrie a crescut comparativ cu luna septembrie. În învăţământ a crescut cu 1,3%, iar în sănătate şi asistenţă socială cu 0,5%. În administraţia publică, câştigului salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă cu 0,2%, potrivit news.ro.