INS: Activitatea din industrie şi construcţii, în scădere

INS: Activitatea din industrie şi construcţii, în scădere

Comerţul cu amănuntul şi serviciile o vor duce la fel în perioada ianuarie-martie, în timp ce activităţile din industrie şi construcţii vor scădea faţă de ultimele trei luni, potrivit managerilor intervievaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în ceea ce priveşte industria prelucrătoare, managerii estimează o scădere a volumului producţiei, cu 17% pentru următoarele trei luni.

Estimarea se bazează, în principal, pe aprecierea de reducere a contractelor şi comenzilor din ultimele trei luni, atât pentru piaţa internă cât şi pentru piaţa externă.

Salariaţi mai puţini, preţuri mai mari

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot un trend descendent se estimează de către manageri şi pentru numărul de salariaţi, care va scădea  cu 21%, pe totalul industriei prelucrătoare.

Referitor la preţurile produselor industriale, se prognozează o tendinţă de creştere de 27%  în următoarele trei luni.

Scade producţia În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor, din cercetarea statistică rezultă o tendinţă de scădere a  volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi pentru primele trei luni ale anului 2009 , cu o scădere de 33%, respectiv 26%. 

Şi numărul de salariaţi va scădea cu 28 %, estimându-se totodată o creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii în următoarele trei luni cu  24%.

Preţurile cresc cu 20%  Comerţul cu amănuntul va creşte cu 7% în ianuarie în timp ce numărul angajaţilor din acest sector va creşte uşor, cu 2%, potrivit estimărilor managerilor intervievaţi. Pe de altă parte, aceştia estimează  că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte cu 20%.

Cresc serviciile Situaţia economică din sectorul de servicii a fost apreciată ca fiind bună în ultimele trei luni, cu o creştere de 10%.

Conform estimărilor din luna ianuarie 2009, cererea de servicii va creşte cu 4% în următoarele trei luni.

Referitor la numărul de salariaţi, pentru următoarele trei luni va rămâne stabil în timp ce preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o creştere în următoarele de 25%.