Inovațiile medicale în tratamentul cataractei: pacienții care duc o viață activă au ajuns să nu mai aibă nevoie de ochelari

Inovațiile medicale în tratamentul cataractei: pacienții care duc o viață activă au ajuns să nu mai aibă nevoie de ochelari

Luna octombrie este cunoscută la nivel internațional drept luna dedicată vederii, anul acesta Ziua Internațională a Vederii fiind marcată pe 13 octombrie, o zi care își propune să atragă atenția asupra importanței îngrijirii ochilor. Aproape toată lumea de pe planetă se va confrunta cu o problemă de sănătate a ochilor de-a lungul vieții, cu toate acestea, mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume nu au acces la serviciile de care au nevoie pentru a vedea clar. 

Cataracta este o afecțiune oftalmologică care apare după vârsta de 40 de ani. La nivel mondial este principala cauza de orbire, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Este însă bine de știut că această afecțiune se poate trata doar printr-o operație simplă, care în general durează mai puțin de 30 de minute, în care cristalinul natural este înlocuit cu unul  artificial. Știai că prima operație de corecție a cataractei  din epoca modernă a fost efectuată în 1745 de către chirurgul francez Jacques Daviel? La acea vreme operația avea o rată de succes de 50%. De atunci tehnologia medicală a avansat de la an la an și în prezent peste 4 milioane de persoane se operează anual de cataractă în Uniunea Europeană, cu o rată de succes de 95%, fiind cea mai frecventă intervenție chirurgicală. 

Mai multe informații despre tratamentul cataractei ne-a oferit Dr. Bogdan Cucu, medic primar oftalmolog în cadrul clinicii Laser Vision Med

Ce este cataracta și cum se manifestă?

Cataracta este o afecțiune oftalmologică care apare de obicei după vârsta de 40 de ani, fiind principala cauză de orbire la nivel mondial. Cataracta este dată de opaciefierea cristalinului, a lentilei pe care noi o avem în mod natural în ochi. Practic noi avem o lentilă care ne ajută să focusăm, iar aceasta odată cu înaintarea în vârstă se pietrifică, pățește ceea ce se întâmplă cu un geam în timp, se formează piatra. Astfel, în loc să avem o lentilă transparentă care ne ajută să focusăm imaginea, avem o piatră prin care nu trece lumina. Oamenii încep să vadă din ce în ce mai neclar, să-și pună întrebări, ajung la medic unde li se pune diagnosticul de cataractă. Vederea neclară este doar unul dintre simptomele cataractei. Alte simptome care ar trebui să te îngrijoreze sunt dificultatea în a vedea noaptea sau în condiții de iluminare scăzută, sensibilitatea la lumină și imagini strălucitoare, prezența cercurilor luminoase (halouri) în jurul obiectelor, culorile mai șterse, vederea dublă, nevoia de a schimba des ochelarii sau lentilele de contact. Practic, imaginea de zi cu zi se schimbă și devine mai ștearsă și încețoșată. În general cataracta se dezvoltă simultan la nivelul ambilor ochi, dar nu întotdeauna la fel de repede, de unde și diferențele de vedere dintre ochi. 

Cataracta este un diagnostic relativ facil care se poate pune nu doar la oftalmolog, chiar și în cabinetele de optometrie. Mulți pacienți vin la noi trimiși de optometriști. Se duc să schimbe ochelarii și li se spune că au cataractă. Degeaba schimbi ochelarii pentru că soluția nu mai e schimbarea ochelarilor. Nu există altă soluție în afară de operație. 

Putem preveni cataracta?

Cataracta nu poate fi prevenită, însă ce putem face este să o descoperim la timp, prin controale periodice la medicul oftalmolog. Acesta îți va cere detalii despre istoricul tău medical și în urma examenului oftalmologic te poate sfătui cu privire la tratamentul cataractei. Cel mai probabil dacă scăderea vederii te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice și corecția cu ochelari nu te mai ajută îți va recomanda operația de cataractă, o intervenție chirurgicală sigură și eficientă, care durează maximum 30 de minute, efectuată cel mai frecvent fără internare.

 

Ce înseamnă de fapt operația de cataractă?

Operația de cataractă este cea mai frecventă intervenție chirurgicală la nivel mondial. Am ajuns în România să fim acolo unde trebuie cu operația de cataractă, singurul lucru care ne ține un pic în urmă în comparație cu alte țări europene este gradul mai scăzut de informare a populației cu privire la această afecțiune. 

Operația este simplă, durează câteva minute, de exemplu la noi în clinică media este de 7 minute, se face cu anestezie locală, adică se pun doar picături – nu se fac injecții de anestezie, nu se adoarme pacientul. Acesta vine, pleacă fără să fie bandajat. Lucrurile au devenit foarte simple, mai ales dacă oamenii sunt informați și ajung la medic într-un stadiu al bolii în care noi putem să facem lucrurile să decurgă ușor. 

Atunci când facem operația de cataractă schimbăm lentiluța din ochi cu una artificială, care se numește cristalin artificial. Vestea bună este că inovația medicală a evoluat și în acest domeniu, astfel că  pacienții români pot alege, la recomandarea medicului oftalmolog,  cristalinele trifocale sau pe cele cu vedere extinsă, cele mai recente cristaline artificiale disponibile astăzi. Aceste cristaline artificial multifocale pot ajuta pacientul să vadă la toate distanțele și ajungem să operăm pacienți cu cataractă care erau și dependenți de ochelari să devină după operație independenți de ochelari. 

 

Se pot rezolva și alte afecțiuni de vedere odată cu operația de cataractă? 

Da, se pot rezolva. Aici ne referim la alte vicii de refracție anterioare pe care le putem corecta prin operația de cataractă dacă folosim cristaline performante. De exemplu pierderea vederii de aproape adică presbiopie, pierderea vederii la distanță miopie sau cei care nu văd nici la distanță și obosesc la aproape care au hipermetropie. 

Tehnologia a evoluat foarte mult într-un timp relativ scurt și putem rezolva atât partea patologică cât și partea estetică, să nu mai fie nevoie de ochelari. Sunt și alte patologii care odată cu operația de cataractă pot avea beneficii, precum glaucomul.  

Vestea bună este că inovația medicală a evoluat și în acest domeniu, astfel că  pacienții români pot alege, la recomandarea medicului oftalmolog,  cristalinele trifocale sau pe cele cu vedere extinsă, cele mai recente cristaline artificiale disponibile astăzi. Cu ele puteți vedea clar atât de aproape, cât și la distanțe intermediare și la depărtare. Sunt proiectate astfel încât pacienții care duc o viață activă să nu mai aibă nevoie de ochelari.

Ce înseamnă recuperarea după operația de cataractă? 

Recuperarea este foarte ușoară. Cum spuneam, după operație pacientul pleacă fără să fie bandajat a doua zi vine la control. De obicei îl mai chemăm la control direct peste o lună după ce își fac tratamentul postoperator.