Doi medici români de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti au inventat o metodă revoluţionară pentru tratarea sarcinilor extrauterine, salvând astfel şansele femeilor de a fi mame.
Doar cu o injecţie, doctorii Nechifor şi Dorobăţ salvează trompele uterine ale unei femei cu sarcină extrauterină şi îi redau şansele de a fi mamă. Procedura inventată de cei doi medici români presupune injectarea unor particule care blochează vasele sanguine ce alimentează sacul embrionar. Acesta se opreşte din evoluţie şi se resoarbe. Întâietatea mondială le-a fost recunoscută celor doi, în vara lui 2006, la Congresul societăţii europene de radiologie intervenţională de la Roma. Înaintea medicinei mondiale
Ideea le-a venit făcând embolizări de fibroame uterine (procedură prin care alimentarea cu sânge a fibromului este „tăiată“, iar acesta se resoarbe). Medicii Rareş Nechifor şi Bogdan Dorobăţ au făcut prima embolizare intrauterină în România în 2002. În lume, embolizarea fibromului a fost experimentală din 1995, iar în 2000 s-a recurs la ea pe scară largă.
Mai exact, embolizarea se face cu ajutorul unui aparat numit angiograf: pacientei i se face o anestezie locală şi, cu ajutorul unui cateter introdus în artera femurală, se pătrunde în zona genitală. Prin acel cateter se injectează substanţe biocompatibile, care astupă vena ce alimentează fibromul. Totul e urmărit pe ecranul angiografului. Femeia pleacă acasă în următoarele 24-48 de ore.
Punctul comun în tratamentul fibroamelor şi al sarcinilor extrauterine e substanţa injectabilă. Aşa s-a născut şi invenţia lor. La congresul la care cei doi şi-au prezentat descoperirea, medicii discutau despre cazurile în care pacientelor le fusese injectată prea multă substanţă şi astfel aveau funcţia ovarelor afectată.
„Noi ne-am dus şi le-am explicat că folosim particule de două feluri, unele pentru vasele mici, altele resorbabile pentru cele mari, şi astfel nu riscăm să avem cazuri de amenoree (absenţa ciclului - n.r.) la paciente tinere. Aşa am descoperit că putem trata sarcinile ectopice (extrauterine - n.r.). Toţi au rămas surprinşi, pentru că nimeni nu se gândise la asta“, povesteşte doctorul Nechifor. Şanse 100% de maternitate
Metoda descoperită de cei doi medici presupune astuparea vaselor care alimentează sacul în care se dezvoltă embrionul (în 90% dintre cazuri e lipit de o trompă uterină). Sacul embrionar se opreşte din evoluţie, se resoarbe, iar trompa îşi revine. Metoda clasică de tratare a sarcinii extrauterine presupune o operaţie, în urma căreia femeia rămâne fără o trompă.
„Asta înseamnă 50% mai puţine şanse de sarcină. Noi îi salvăm trompa. Sau măcar evităm o sângerare acută masivă, dacă a venit prea târziu la medic“, spune Bogdan Dorobăţ. Azi, cei doi medici au în portofoliu peste 1.500 de embolizări de fibroame şi 40 de sarcini extrauterine. Sunt în continuare singurii din România care fac aceste proceduri.
Motivaţia stă şi în lupta surdă care se dă de mulţi ani între chirurgi, care vor să taie ca să rezolve orice situaţie, şi medicina modernă, care a găsit leacuri minim invazive pentru aceleaşi afecţiuni. „Ginecologii consideră că pierd o pacientă. Deşi, dacă noi îi salvăm organele, va ajunge să nască şi să meargă tot la ei la control“, explică doctorul Dorobăţ.
În Spitalul Universitar însă, lucrurile nu stau aşa. „Avem o colaborare excelentă cu Secţia de ginecologie, condusă de profesorul Valeriu Horhoianu şi împreună am dezvoltat aceste metode noi de tratament endovascular a fibroamelor uterine, a sarcinilor ectopice şi, în general, a hemoragiilor din sfera ginecologică“, arată medicul Rareş Nechifor. CONDIŢII
Sarcina trebuie descoperită până în 2 luni
Pacientele eligibile pentru acest tratament trebuie să fie internate în Secţia de ginecologie a Spitalului Universitar din Capitală sau îndreptate de medicii lor ginecologi către acest spital, singurul loc din ţară unde se face tratamentul endovascular.
„Sarcina ectopică e o urgenţă medicală. Ea devine simptomatică de regulă în săptămâna a 5-a. Pacienta e plimbată, din păcate, între medici şi ajunge de multe ori târziu la noi. În primele patru săptămâni de sarcină poate fi tratată eficient cu metrotrexat. Între săptămâna a 4-a şi a 6-a sau a 8-a cel târziu se poate face embolizare“, explică doctorul Nechifor.
După săptămâna a 8-a nu se mai poate trata decât chirurgical, deoarece se rupe trompa uterină, iar hemoragia care apare este foarte periculoasă pentru viaţa femeii.