Inovaţie chineză în tratamentul de boli cardiovasculare, cu roboţi în sânge

Sursa: Dreamstime.com

China a creat miliroboţi care înoată în amonte în fluxul sangvin. Aceştia vor fi folosiţi în tratamentul de boli cardiovasculare.

Boli cardiovasculare. China a creat miliroboţi care înoată în amonte în fluxul sangvin şi ar putea fi folosiţi cu succes în tratarea bolilor cardiovasculare.

Inovaţia chinezilor în tratamentul de boli cardiovasculare

Cercetătorii chinezi au dezvoltat o strategie de rotaţie pe perete pentru miliroboţii magnetici şi fără fir să se deplaseze în amonte în interiorul vaselor de sânge. Potrivit unui studiu publicat în revista IEEE Xplore, informează agenţia de presă Xinhua.

Bolile cardiopvasculare (BCV) reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Iar aproximativ 80% dintre decesele cauzate de BCV sunt provocate de infarct şi accident vascular cerebral.

În pofida numeroaselor tipuri de miliroboţi care au fost dezvoltaţi pentru tratamentul minim invaziv al bolilor cardiovasculare, deplasarea împotriva fluxului rapid de sânge rămâne o provocare uriaşă. Este din cauza lipsei capacităţii de a rămâne nemişcaţi şi a rezistenţei mari a fluidelor din sânge.

Cum a fost realizată invenţia

Pentru a rezolva aceste probleme, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Avansată din Shenzhen din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe şi de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong au propus o schemă de proiectare a unor miliroboţi simplificaţi. Dar şi o strategie de rotaţie pe perete. Care este mai uşor de aplicat din punct de vedere clinic.

Proiectarea combinată a arcului eliptic şi a parabolei reduce rezistenţa la fluide a roboţilor cu aproximativ 58,5%. În comparaţie cu roboţii convenţionali.

Modelul de mişcare pe perete le permite roboţilor să avanseze de-a lungul peretelui vasului de sânge, unde rezistenţa fluidelor este mai mică. Reducând şi mai mult rezistenţa cu aproximativ 30,7 procente. În comparaţie cu abordarea clasică de a se deplasa prin centrul vasului de sânge.

Pentru a explora potenţialul clinic al noii strategii, cercetătorii asiatici au testat capacitatea de mişcare a robotului în vasele de sânge de porc. Ei au constatat că milirobotul a trecut prin vasele sangvine în 26 de secunde. Verificând capacitatea robotului de a se deplasa împotriva fluxului sangvin.

Sursa foto: arhiva EVZ

Boli cardiovascuare. Deţin întâietatea printre cazurile de deces

Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Iar aproximativ 80% dintre decesele cauzate de BCV sunt provocate de infarct şi accident vascular cerebral.

Cardiologul Gabriel Tatu Chițoiu a subliniat că românii acordă mai multă atenție aspectelor care țin de stilul de viață sănătos. Printre acestea se numără mișcarea și alimentația bogată în vitamine, minerale și proteine.

Specialistul susține că mersul pe jos sau pe bicicleta, urcatul scărilor sau simpla plimbare în aer liber sunt doar câteva dintre punctele de pornire pentru a duce o viață sănătoasă.

Acesta a comparat România cu Olanda, țară în care mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare a scăzut sub pragul de 25 %. Țara noastră ocupă un loc fruntaș în topul țărilor cu mortalitate crescută din cauza acestor afecțiuni. Având un indice de 60%.