Micuțul Theodor și-a pierdut viața la mijlocul lunii mai, anul acesta, după ce, spun părinții, a gustat dintr-o lipie cumpărată de la o shaormerie din Capitală. În același timp, părinții care au mâncat și ei shaorma s-au simțit rău. La mai puțin de opt ore de la apariția simptomelor și după intervenția a doi medici de pe Salvare, copilul a murit la „Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș”. La mai bine de patru luni de la deces, anchetatorii au găsit explicația.
Băiețelul de aproape patru ani a avut un final chinuitor, iar medicii de la Balș au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-l salva. Din păcate, „micuțul a ajuns la Camera de Urgență foarte deschidratat, aproape incompatibil cu viața”, au declarat cadre medicale la acel moment. În fișele lui Theodor nu apărea să fi suferit, vreodată, de o boală. Era un copil clinic sănătos, în viziunea pediatrilor care l-au văzut de-a lungul anilor. Totodată, rezultatele analizelor de la Institutul de Medicină Legală București dezvăluie un secret tulburător, menționat la cauzele decesului: copilul suferea de o boală autoimună.
Nu s-a plâns niciodată de vreo durere
Tatălui, Stelian, nu-i vine a crede acest rezultat, știindu-și copilul fără niciun fel de problemă anterioară sau vreun simptom. „Nu a zis niciodată „Au! Mă doare!”. A luat antibiotic doar de două ori în viață. A fost un copil sănătos, dus la doctor și crescut cu grijă”, ne-a spus tatăl îndurerat. „Dacă a fost omorât de o boală autoimună, noi de ce ne-am simțit rău?”, se întreabă părintele care nu-și găsește liniștea în explicația medicilor legiști și a laboranților.
Testați-vă copiii!
Un medic pediatru, specialist în boli infecțioase, ne-a explicat cum poate o boală autoimună să ia viața unui copil într-un timp foarte scurt și fără ca acesta să fi prezentat simptome de boală ulterior. „Bolile sistemului imunitar sunt adesea greu de diagnosticat, mai ales la o vârstă fragedă când simptomele nu apar sau sunt puse pe seama creșterii. Adesea, aceste boli sunt descoperite accidental la examenele imagistice și testele de laborator. Boala autoimună, suprapusă cu o intoxicație alimentară, poate duce la deces. Cazurile sunt, într-adevăr rare, dar există. Un sistem imunitar deficitar sau slăbit rezervă complicații neplăcute și în cele mai banale cazuri, precum virozele”, a explicat pediatrul. De asemenea, specialistul spune că nu e exagerat pentru un părinte să ceară un consult de specialitate pentru copil, în special dacă în familie există membri diagnosticați cu boli autoimune.