Evenimentul Zilei > Politica > Înlocuitorul lui Toni Greblă testează majoritatea din Senat
Înlocuitorul lui Toni Greblă testează majoritatea din Senat

Înlocuitorul lui Toni Greblă testează majoritatea din Senat

Începe bătălia în Senat pentru numirea unui nou judecător la CCR. Locul lăsat vacant de demisionarul Toni Greblă va produce un nou val de contradicții între parlamentari.

Algoritmul politic privind nominalizările la CCR este doar o înțelegere tacită. Prin urmare, toate grupurile parlamentare din Senat pot face propuneri pentru noul judecător CCR, urmând ca votul de investitură să testeze majoritatea din Senat. Liberalii au deja o majoritate de facto în Senat, alături de Mircea Geoană și senatorii care i s-au alăturat acestuia. 

PSD nu are niciun motiv să se grăbească cu nominalizarea unui nou judecător la CCR

În PSD sunt vehiculate deja câteva nume. De menționat este că judecătorii CCR trebuie să aibă pregătire juridică superioară cu o experiență de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior. Pe lista scurtă a social-democraților se numără senatorul Ioan Chelaru, Corneliu Bârsan, profesor de drept și fost judecător la CEDO, dar și Cornel Bădoiu, fost președinte al Secției militare a Instanței supreme. Potrivit unor surse din PSD, Ioan Chelaru nu ar accepta o nominalizare pentru jumătate de mandat. 
PSD nu se grăbește

Social-demorații nu au niciun motiv să se grăbească cu nominalizarea unui nou judecător la CCR, pentru că acest lucru i-ar putea pune în situația dificilă de a-și testa majoritatea de la Senat. PSD are majoritatea în Biroul Permanent și ei sunt cei care ar decide când s-ar da un vot pentru nominalizarea unui nou judecător al CCR. În lege nu există un termen limită pentru a desemna un nou judecător.

Liberalii nu s-au gândit, deocamdată, la o eventuală nominalizare pentru postul de la CCR, dar în cazul în care vor propune pe cineva, cel mai probabil, va fi o persoană din afara Senatului.

Principala lor preocupare este asigurarea unei majorități. Cu toate acestea, iau în considerare posibilitatea unor defecțiuni la vot. Liberalii încearcă însă să caute susținere în grupurile PSD, dar și PCPLR. Printre numele vehiculate se numără Petre Ehegartner, Daniel Barbu, Nicolae Nasta sau Mihai Cristian.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: