Inițiativa USR fost pusă pe ordinea de zi  a sesiunii extraordinare a Parlamentului după ce, mai bine de un an, a fost blocată în Parlament.

La începutul lunii iulie din 2019, PNL și USR au depus proiectul de modificare a Constituției care propune interzicerea participării condamnaţilor definitiv la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare.

„Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, sună completarea propusă de USR.

În aceeași perioadă, și PSD a depus un proiect de lege privind introducerea în Constituţie a rezultatelor referendumului pentru Justiţie din 26 mai 2019, care conţine şi prevederi similare cu inițiativa USR.

Pentru a trece, proiectul de revizuire a Constituției trebuie adoptat de Parlament cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, iar pentru a intra în vigoare, este nevoie ca populația să se pronunțe prin referendum, în cel mult 30 de zile de la data adoptării.

Inițiativa conducerii Camerei Deputaților, respectiv a președintelui Marcel Ciolacu, vine în contextul  interviului acordat, din închisoare, de controversatul lider al PSD, Liviu Dragnea, dar și a luptei pentru putere din partid. Foștii apropiați ai fostului președinte strâng rândurile și încearcă să-i înlăture pe Marcel Ciolacu și pe Paul Stănescu de la conducerea interimară a partidului.

Pare mai curând o acțiune de imagine, pe care o încearcă Marcel Ciolacu, menită să arate că, sub conducerea sa, PSD, care controlează majoritatea în actualul Parlament, s-a spălat de vechile păcate și nu mai este dispus să facă scut în fața politicienilor cu probleme penale.

În ultima vreme, mai mulți lideri locali, precum Ionel Arsene, de la Neamț, Codrin Ștefănescu, Răzvan Cuc sau Cătălin Rădulescu, au transmis mesaje prin care își exprimă dezacordul cu actuala conducere a PSD și își arată susținerea față de senatorul Eugen Teodorovici, fost președinte executiv al PSD, în mandatul Vioricăi Dăncilă.

Acesta este pregătit să candideze la președinția partidului, împotriva actualului președinte interimar, Marcel Ciolacu.

 

Marcel Ciolacu dă cărțile pe față. „Nu vom mai avea alegeri”

Se sparge PSD. Eugen Teodorovici, dezvăluiri explozive despre trădătorii din interior