Evenimentul Zilei > Actualitate > Inima Reginei Maria, preluată de Casa Regală, va fi depusă la Castelul Pelişor
Inima Reginei Maria, preluată de Casa Regală, va fi depusă la Castelul Pelişor

Inima Reginei Maria, preluată de Casa Regală, va fi depusă la Castelul Pelişor

În urma unui acord încheiat între conducerea Muzeului Naţional de Istorie a României şi Casa Regală, inima reginei Maria va intra în custodia Muzeului Naţional Peleş, urmând să fie depusă chiar în camera din catelul Pelişor în care regina mamă a murit în 1938.

Informaţia a fost confirmată, la Constanţa, unde caseta de argint care a purtat inima reginei Maria a fost expusă la bordul fregatei Regina Maria. În portul militar Constanţa Forţele Navale Române au sărbătorit, astăzi, împlinirea a 85 de ani de la intrarea în servicial Marinei Române a navelor de  război Regina Maria şi Regele Ferdinand. În 1938 după decesul reginei Maria, trupul i-a fost înmormântat la Curtea de Argeş, iar inima a fost transportată de la Constanţa la reşedinţa din Balcic cu Distrugătorul Regina Maria. În 1940, când România a pierdut Cadrilaterul, inima a fost adusă înapoi în ţară, tot cu Distrugătorul Regina Maria.

Reprezentantul Muzeului Naţional de Istorie a României, Mihai Bozgan, a declarat, astăzi, la Constanţa, că inima reginei Maria este depusă din 1971 în muzeu, depozitată în condiţii speciale. “În 1940 a fost depusă în biserica de lemn de la Bran, apoi în 1941 a fost dusă în cripta din stânca Măgura Branului, unde a stat până în 1968 când, preluată de comunişti, a intrat în administrarea judeţului Braşov. În 1971 a intrat în patrimoniul Muzeul Naţional de Istorie. Când casetele, de argint şi de aur, au fost predate muzeului ca obiecte de inventar, odată cu aceasta de argint a venit şi inima propriu zisă a reginei” a explicat specialistul.

Potrivit lui Mihai Bozgan, inima reginei Maria va ajunge, în acest an, în custodia Casei Regale. Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României,  Ernest Oberlender Târnoveanu a încheiat un acord cu Casa Regală urmând ca, prin Ordonanţă de Guvern, inima să fie retrocedată familiei. „Inima reginei va fi depusă în cutia de argint şi va intra în administrarea Muzeului Naţional Peleş, Casa Regală dorind să fie depusă în camera în care regina a decedat, la Pelişor” spune Mihai Bozgan. El nu ştie dacă inima reginei va fi expusă publicului. Muzeul solicitase ca inima să fie depusă la Săvârşin sau în cripta de la Curtea de Argeş unde se găseşte şi trupul reginei.

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: