Inima Lorenei are nevoie de ajutor

O mamă disperată cere sprijin pentru a-şi însoţi micuţa de 4 luni în Germania, unde va fi operată pe cord a doua oară.

La cinci zile după ce a venit pe lume, Lorena a fost diagnosticată cu o malformaţie complexă la inimă, pe care medicii români, depăşiţi de numărul mare de cazuri, lipsa de personal şi finanţarea mediocră, nu s-au încumetat să o rezolve. Aşa că speranţa pentru micuţa Lorena Rădulescu, din Giurgiu, este doar străinătatea. Acelaşi medic Eugen Săndică, care a făcut intervenţii pe cord în Germania pentru sute de copii români, este şi salvatorul ei. A operat-o deja la câteva săptămâni de viaţă pentru prima dată, însă acum se apropie cea de-a doua intervenţie, iar mama ei vrea să fie alături de ea.

Are inima pe dreapta

Nu mai puţin de nouă diagnostice i s-au pus Lorenei după naştere: dextrocardie, atriu unic funcţional, con­cordanţă ventriculo-arterială, discordanţă atrioventriculară, atrezie valvă pulmonară, hipoplazie arteră pulmonară, cap larg, colaterale aorto-pulmonare largi, ventricul unic, nume mult prea complicate şi cu efecte greu de suportat pentru un trup atât de mic. Banii pentru cele trei operaţii care vor face din micuţă un copil normal sunt acoperiţi de casa de asiguări, nu şi costurile de transport şi cazarea mamei.

"Am mai fost cu ea la prima operaţie, iar costurile sunt legate de biletele de avion până la Dortmund", spune Florina, mama fetiţei. Locuieşte la ţară, iar posibilităţile îi sunt limitate. "Mai am un băieţel de 5 ani, care s-a născut cu reflux gastro-esofagian, însă acum situaţia lui s-a mai îmbunătăţit. Fetiţa însă va mai avea nevoie de o intervenţie la 3 ani şi jumătate: practic nu are pereţii inimii, iar în loc ca inima ei să fie în partea stângă, e în dreaptă", detaliază ea. Donaţiile pentru micuţă se pot face în cont RO 65 INGB 0000999902904697, deschis la ING BANK, agenţia Iuliu Maniu, pe numele Rădulescu Florin. Chirurgia pentru copii, din rău în mai rău

De la an la an, situaţia chirugiei cardiovasculare pentru copii din România se înrăutăţeşte în loc să fie mai bună. La Târgu Mureş, unde se fac cele mai multe operaţii pe cord la copii, a scăzut numărul intervenţiilor.

"În 2006, au fost efectuate 180 de operaţii, în 2007 - 280, în 2008 - 380 de operaţii, apoi, pe fondul subfinanţării şi resursei umane insuficiente, în special personal mediu, a urmat o scădere în activitate: în 2009 au fost 300 de operaţii, în 2010 - 250, în 2011 - 250 de operaţii, în 2012 - 85 de operaţii, până la 25 mai", spune şeful Clinicii Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii Tg. Mureş, conf. dr. Horaţiu Suciu.

Medicul critică şi faptul că în ţară se finanţează 6.900 de lei pentru fiecare caz operat, în condiţiile în care costurile unor astfel de intervenţii, în centrele de profil din afară, se situează între 20.000 şi 80.000 de euro.

Pe de altă parte, Centrul de Chirugie Cardiovasculară de la Spitalul "Marie Curie", care e utiliat la cele mai înalte standarde posibile, nu e funcţional din lipsă de personal.