Evenimentul Zilei > Social > Inima celei mai mari BALERINE a încetat să mai bată. Maia Pliseţkaia dansează acum cu îngerii | VIDEO
Inima celei mai mari BALERINE a încetat să mai bată. Maia Pliseţkaia dansează acum cu îngerii | VIDEO

Inima celei mai mari BALERINE a încetat să mai bată. Maia Pliseţkaia dansează acum cu îngerii | VIDEO

Absolut strălucitoare în marile balete clasice din repertoriul Teatrului Balșoi, Maia Pliseţkaia s-a remarcat şi prin sfidarea regimului sovietic, care califica drept scandaloasă interpretarea sa din anumite opere artistice.

Legendara balerină a încetat din viață la vârsta de 89 de ani, după cum a anunțat sâmbătă directorul Teatrului Balşoi din Moscova, Vladimir Urin.

Artista, care se afla în Germania, a murit din cauza unui atac de cord. „Soțul ei, compozitorul Rodion Șcedrin tocmai m-a sunat. A murit din cauza unui atac de cord. Doctorii germani au făcut tot ce au putut, dar nu a putut fi salvată”, a declarat Urin pentru agenția TASS. „Acum câteva săptămâni ne văzuserăm (…), era bine sănătoasă, făcea glume, dar iată, inima celei mai mari balerine a încetat să mai bată”, a mai spus Urin, citat de presa rusă. „Nu numai Rusia, ci lumea întreagă o știa: Maia Plisețkaia era simbolul baletului rus din secolul XX”, a mai spus directorul Teatrului Balșoi.

La Balşoi, aproape 50 de ani

Născută la 20 noiembrie 1925 la Moscova, Maia Plisețkaia a fost una dintre cele două balerine din URSS care au primit titlul „Prima ballerina assoluta”.

Tatăl său, inginer, a fost împușcat în 1938 în timpul regimului lui Salin, iar mama, actriță de cinema, a fost trimisă într-un lagăr din Kazahstan, pentru că era „membră a familiei unui trădător de patrie”.

Micuța Maia a fost crescută de unchiul și mătușa sa. A intrat la Balșoi în 1943, unde s-a impus imediat ca una dintre cele mai bune dansatoare ale generației sale.

A dansat timp de aproape 50 de ani la Balșoi, activând cu mult peste vârsta obișnuită de pensionare a balerinilor ruși. În 2005, la 80 de ani, a interpretat la Kremlin rolul din „Ave Maria”, pe care i-l dedicase Maurice Bejart. S-ar putea spune că acesta a fost ultimul rol al vieţii sale. Acum Maia dansează cu îngerii…

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: