Îngrijitoare de bătrâni, o meserie de viitor

Italienii le numesc „badante”, au mii de românce angajate pe astfel de posturi și le plătesc regește. În România e nevoie, acum, de 100.000 de îngrijitoare! Din păcate, aici salariile sunt și de cinci ori mai mici decât „afară”, iar condițiile de muncă mult mai proaste

În România trăiesc aproape 2,5 milioane de oameni cu vârsta peste 80 de ani, Practic, 15% din populația țării este vârstnică, iar până în anul 2050, procentul se va dubla. Partea proastă este că mulți dintre bătrânii noștri ajung să depindă total de ajutorul altora.

Joburi la care nu se înghesuie prea mulți

„Din numărul total de vârstnici, 20% au nevoie de îngrijire la domiciliu. Doar 0,23% din cerere este acoperită. Dacă ar fi integral ocupată, s-ar crea peste 100.000 de noi locuri de muncă, pentru persoane din mediul urban și rural, care nu au alte opțiuni de angajare“, a explicat Aurelia Pasăre, președintele Asociației 4Change. Așadar, cerere există, ba chiar se va dubla, la un moment dat. Și cursuri de calificare se fac permanent, prin agențiile de ocupare a forței de muncă sau prin organizații non-guvernamentale.

Doritoarele trebuie să facă un curs de calificare, la agențiile de ocupare a forței de muncă sau la fundații.

„Până la finalul anului, vom avea 1.277 de persoane calificate pentru acest post”, spune Andreea Rotaru, manager la Fundația React. Dar câte dintre ele vor rămâne să lucreze în țară? O îngrijitoare poate câștiga, lunar, de la 500 de lei pentru 2-5 ore de muncă, cinci zile pe săptămână, până la 1.000 - 1.800 de lei, pentru program complet. Fără cazare sau mese asigurate de angajator. Nici măcar jumătate din cât câștigă în alte țări!

„Afară” muncesc mult, dar sunt plătite regește

De la an la an, tot mai multe aleg să plece în străinătate. „Doar în Germania am trimis în jur de 2.000 de îngrijitoare”, a explicat Ioana Mănăilă, președintele Asociației Naționale a Specialiștilor în Resurse Umane. Acolo au salariu între 1.100 și 1.300 de euro lunar, cazare și trei mese pe zi. La fel și în Italia, unde, în aceleași condiții, o badantă câștigă între 800 și 1.000 de euro lunar, sau în Anglia, unde iau între 1.000 și 2.000 de lire sterline. În plus, au contracte de muncă înregistrate în România, cu taxele plătite (șomaj, pensie etc), dacă pleacă prin agenții acreditate.

Cum te faci „badantă”

Pentru a fi îngrijitoare de vârstnici, doritoarele trebuie să facă un curs de calificare, la agențiile de ocupare a forței de muncă sau la diverse fundații. Important este să primească diplomă la final.

Apoi, trebui să fie o persoană sociabilă, serioasă, răbdătoare, afectivă și empatică, cu un bun echilibru emoțional, rezistentă la stres, pentru că nu e floare la ureche să lucrezi cu bătrânii. Principalele ei obligații sunt: se ocupă de igiena personală a vârstnicului, completează fișa de îngrijire, gestionează resursele materiale și bănești ale acestuia, îi asigură confortul fizic și psihic, acordă primajutor, stabilește meniul, respectă prescripțiile medicale și îi supraveghează starea de sănătate.

Dificil este faptul că, pentru un îngrijitor, aceste sarcini sunt repetitive, așa că e nevoie de o examinare psihologică, dar și că suportă consecințele propriilor erori.

Jumătate din românii apți de muncă sunt „afară”

Conform ultimelor cifre furnizate de Institutul Național de Statistică, la 1 ianuarie 2013, peste 2,3 milioane de români erau plecați în străinătate, de un an sau mai mult de atât. Neoficial, însă, cifra este de 4 milioane, în condițiile în care în România, în 2014, munceau tot atâția oameni! Practic, jumătate din forța de muncă a țării noastre e angajată în afara granițelor! Cei mai mulți dintre ei se aflau în Italia, în jur de 350.000, în Spania – aproape 171.000, Marea Britanie și Germania, unde erau sub 50.000 de români. În urma lor au rămas în țară 82.339 de copii.