Primul fulg de nea ne duce cu gândul la copilărie și distracția ce se lăsa imediat după ce se așternea covorul de omăt. Dar primul fulg de nea anunță și probleme mai puțin cunoscute în copilărie: deszăpezirea. Iată tot ce trebuie să faceți ca să vă puteți bucura ca în copilărie de zăpada de afară
Hai afară la zăpadă!”, cunoscutul cântecel pentru copii, se transformă imediat într- o situație comică pentru adulți, care se îndeamnă cu „Hai afară la lopată!”. Și, în funcție de cât de blândă este iarna, la scurt timp după crearea unor cărări de tip labirint, se așează un nou strat pufos de zăpadă. Frustrant, nu-i așa? Dar există acum soluții pentru a munci doar o singură dată, cu folos, iar apoi puteți să agățați lopata-n cui pentru o lungă perioadă.
Soluția lichidă antizăpadă și anti-polei
Este adevărat că la îndemâna tuturor este sarea antiderapantă, dar aceasta nu crează un strat rezistent și, în maximum două zile, presărarea potecii cu un nou strat este obligatorie. Mai mult, dalele și gresia de exterior sunt atacate și devin mai mate de la an la an din cauza acesteia, devenind vizibil erodate. De asemenea, încălțămintea dumneavoastră va avea de suferit.
O variantă care deteriorează mai puțin ceramica este folosirea unui strat de nisip fin, însă acesta nu împiedică apariția „ghețușului”, devenind la temperaturi de -8 grade Celsius, ineficient. Și, deci ce putem folosi dacă soluțiile clasice nu dau randament? Specialiștii recomandă soluția lichidă de deszăpezire.
Datorită formulei sale de bază, clorura de magneziu, soluția acționează ca o barieră împotriva formării gheței și a unui nou strat de zăpadă. Ea nu conține sare, este biodegradabilă și este prezentată sub forma unor fulgi dizolvabili. Totodată, produsul se poate aplica pe suprafețe mai mari fără diluare, în combinație cu nisip (pentru a face o economie).
Efectul antiîngheț este garantat 72 de ore de la aplicare, fiind eficientă chiar și la -34 de grade Celsius, iar la depunere soluția degajă căldură, ceea ce împiedică formarea unui nou strat de zăpadă. 2,5 kg de soluție de deszăpezire costă circa 18 lei.
Freza, varianta cea mai comodă
Când datul la lopată nu este o opțiune – probleme medicale, lipsa timpului etc. – există varianta mai costisitoare, dar foarte eficientă: freza electrică. Această mașină aruncă zăpada la circa 4 metri în lateral, realizând cu ușurință cărări pentru acces. Prețurile unei astfel de mașini variază între 300 de lei și 5 mii de lei. Cele mai ieftine sunt destinate aleilor de bloc, curților mici, iar cele mai costistoare au o performanță mai înaltă și sunt destinate spațiilor ample. Unele funcționează cu acumulator, iar altele cu combustibil.