Îngrijeşte cameliile şi azaleele!

Îngrijeşte cameliile şi azaleele!

O atenţie sporită este necesară la frecvenţa udării, temperatură şi lumină. Pentru udare, este ideală apa de ploaie.

Dacă ai în grădină azalee şi camelii, trebuie neapărat să respecţi câteva reguli privind întreţinerea acestor plante. Şi asta pentru că frumuseţea florilor şi chiar viaţa lor depinde de modul în care ştii să le îngrijeşti.

Nu lăsa pământul să se usuce Camelia (camellia japonica) preferă să stea într-un loc bine luminat, dar ferit de lumina directă a soarelui, ce poate provoca arsuri pe frunze. Vara, de exemplu, un loc umbrit din grădină este ideal pentru ea.

> Pentru îngrijirea cameliei, trebuie să o uzi tot timpul anului, periodic şi din abundenţă, în special când înfloreşte. Este indicat să nu laşi pământul să se usuce între două udări. Rădăcinile cameliilor se împletesc, comprimă pă- mântul care le înconjoară şi formează astfel un amestec aproape impermeabil pentru apă. Asigură-te, deci, că apa pătrunde bine în pământul din vas şi nu lăsa substratul să mustească. Excesul de apă va dăuna grav plantei.

> După înflorire poţi să tunzi tufa, pentru a da o formă plantei, pentru a-i corecta mărimea şi pentru a îndepărta ramurile bolnave sau uscate.

> Fertilizarea nu este esenţială într-un substrat bun, iar orice aplicare trebuie să fie uşoară. Fertilizează o dată la două săptămâni, de la sfârşitul înfloririi până toamna.

> Transplantează camelia primăvara, la trei-cinci ani, în vase mai mari. În fiecare an trebuie să înlocuieşti pământul de la suprafaţă. La plantare, foloseşte un amestec format din turbă, pământ de frunze şi pământ de grădină, necalcaros.

> Vara poţi aşeza planta afară, însă la începutul toamnei trebuie să o aduci în interior, într-un loc mai răcoros. Tot vara, frunzişul trebuie pulverizat frecvent cu apă. Deoarece planta nu suportă calcarul, foloseşte apă de ploaie.

Obişnuieşte planta progresiv cu căldura

Azaleea preferă locurile răcoroase şi lumina medie. Ea se simte bine la temperaturi de 12-15 grade C şi chiar mai puţin. La 8-10 grade C, creşterea este mult încetinită, iar într-o încăpere în care temperatura este de 18 grade C, azaleea trebuie aşezată la umbră.

> Dacă nu poţi menţine o temperatură adecvată, obişnuieşte azaleea progresiv cu căldura. Azaleea trebuie păstrată la răcoare, mai ales în perioada de dezvoltare a bobocilor.

> În timpul perioadei reci, aşază planta în încăperi luminoase (vara o poţi scoate afară). Un loc cu soare dimineaţa şi umbrit după-amiaza sau cu lumină indirectă este optim pentru azalee.

> Pentru că preferă umiditatea ridicată, udă planta cu generozitate, mai ales vara, căci substratul nu trebuie să se usuce între două udări. Evită totuşi să foloseşti o cantitate excesivă de apă, fiindcă rădăcinile pot putrezi. În timpul sezonului cald, se pulverizează zilnic apă pe frunzele plantei. Iarna, azaleea trebuie udată moderat. Deoarece nu suportă calcarul din sol sau din apa de udat, este ideal să se folosească apă de ploaie. O apă dură poate provoca îngălbenirea frunzelor.

> Replantarea se face la doi-trei ani, primăvara, după înflorire, înainte ca planta să intre iar în perioada de creştere. În general, foloseşte vase nu prea mari şi mai scunde.

> În luna mai, este momentul tăierilor de corecţie, pentru a obţine o tufă foarte ramificată şi a-i păstra forma. Îndepărtează mai întâi florile ofilite, apoi lăstarii tineri.

Ne puteți urmări și pe Google News