Dacă puneți în borcanul cu murături acest ingredient, veţi avea parte pe tot parcursul iernii de legume murate cu un gust special. Mai mult, acestea nu se vor moleși, chiar dacă va fi mai cald.
Suntem în octombrie, o lună ideală pentru a pune murături de care să ne bucurăm toată iarna. Dacă puneți la murat castraveți, gogoșari, conopidă, gogonele, nu uitați de acest ingredient. Este secretul bucătarilor. şi vă ajută să aveţi murături crocante şi cu un gust aparte.
Borcanul cu murături trebuie să conțină acest ingredient
Legumele se păstrează în oțet sau în saramură, beneficiile asupra organismului fiind același în ambele situații. Bucătarii celebri au dezvăluit că folosesc frunze de vișin care se pun printre legumele din borcan. De asemenea, poți adăuga și câteva fire de hrean. Mai ales dacă vă plac murăturile ușor picante.
Sursa foto: Pixabay
De asemenea, gospodinele cu experiență spun că sarea este foarte importantă când vine vorba de conservarea pentru sezonul rece. Cea mai potrivită sare este cea pentru murături, nu cea iodată care poate strica fructele și legumele. Condimentele trebuie alese cu mare grijă pentru că au rolul de a distruge bacteriile și împiedică murăturile să facă floare deasupra.
Borcanul cu murături ca la mama acasă
Usturoiul, semințele de muștar și mărarul uscat sunt doar o parte din cele care se regăsesc în proviziile pentru iarnă. Totodată, borcanele folosite trebuie să fie curate, dezinfectate și cu capace care se închid perfect.
Sursa foto: Pixabay
În cazul în care nu sunteți siguri că borcanele se etanșează bine, folosiți folii de celofan care se pun pe gura vaselor. În felul acesta aerul din cămară nu va pătrunde în interiorul recipientelor cu castraveți sau gogoșari.
Unul dintre cele mai prețioase sfaturi pentru murături este legat de păstrarea lor. Bidoanele trebuie să stea în locuri special amenajate, undeva la răcoare, unde nu pătrunde lumina soarelui și nu aveţi sursă de căldură.
Saramura care se toarnă în borcane trebuie să fie de fiecare dată fierbinte. Pentru a nu crăpa borcanele puneţi sub fundul lor vârfuri de cuţit.
Sursa foto: Pixabay
Cum așezați legumele în borcane
Pentru început, legumele asortate trebuie spălate în două-trei ape:
- castraveţi
- pepeni verzi mici
- ardei lungi
- gogonele,
- mere tari
- ţelină
- rădăcină de pătrunjel
- morcov.
Zarzavatul proaspăt trebuie așezat după cum poftiţi, apoi adăugaţi mărar uscat şi câteva fire de hrean.
Apoi puneţi câteva frunze de vișin printre murături, pentru ca legumele să capete o consistență crocantă, iar gustul să fie și mai bun, la iarnă. După ce aţi poziționat legumele asortate, următorul pas este saramura fierbinte făcută din 500 grame de sare la 10 litri de apă. Nu uita să adaugi câte 1 litru de oţet la fiecare 10 litri de apă.